Користь соняшникової олії

Соняшникова олія - одна з основ нашої кухні. Рідко яка господиня не користується нею. Більш того, цей продукт використовується не тільки при готуванні страв, але і входить до складу багатьох масок для обличчя та волосся.

До 1829 року соняшник не сприймався в якості сировини для олії. Революцію здійснив Данило Бокарьов, уродженець Російської імперії. Саме він був винахідником способу вилучення олії з соняшнику. Бізнес був настільки прибутковим, що до 1860 році в одній Воронезької губернії, було відкрито близько 160 заводів. В нашій країні зараз сонячник рахується однією з головних сільськогосподарських культур. Зокрема, якщо мова йде про експорт із України, то в його структурі саме сонячникова олія займає лідируючі позиції.

У складі олії лідирують, безумовно, жирні кислоти (стеаринова, пальмітинова, олеїнова, лінолева, ліноленова (останні три – ненасичені). Частка Омега-3 невелика, зате Омега-6 присутня в достатній кількості.

Для чого потрібні нашому організму ненасичені (особливо поліненасичені) жирні кислоти? Багато хто з них ми не в змозі синтезувати самостійно. При цьому потреба в них досить висока. Ненасичені жирні кислоти необхідні для утворення клітинних мембран, оболонок нервових волокон, вони допомагають виводити надлишки холестерину, сприяють профілактиці атеросклерозу, серцево-судинних хвороб.

Не одними корисними жирними кислотами цінна соняшникова олія. Вітаміни А і Е – це в першу чергу антиоксиданти. А без антиоксидантів наш організм хворіє, старіє і всіляко псується. За вмістом токоферолу (вітаміну Е) соняшникова перевершує оливкову в цілих 12 разів! Вітамін D необхідний як мінімум для адекватного засвоєння кальцію. Кращим якісним складом відрізняється соняшникова нерафінована олія.

Отож, вживання соняшникової олії, благотворно впливає на організм:

- підвищується імунний захист

- знижується рівень холестерину

- омолоджуючий ефект,

- профілактика атеросклерозу

- поліпшення статевої функції

- стимулювання перистальтики.

Соняшникова олія також використовується для догляду за в’янучою і сухою шкірою завдяки його хорошим зволожуючим та регенеруючі властивостями.
Застосовується вона у вигляді теплих масляних компресів, при цьому рекомендується використовувати нерафіновану олію. Крім того, соняшникова олія використовується для приготування різних поживних кремів як мазевая основа.

Ось один рецепт. Злегка підігріта соняшникова олія втирається в шкіру голови (мити голову рекомендується через 1-2 години). Після втирання масла робиться теплий компрес. Завдяки такій процедурі зникає лупа, зменшується сальність шкіри і волосся, свербіж. Щоб отримати бажаний ефект, подібна процедура  робиться двічі на тиждень.