Як профіль в соцмережі впливає на можливість отримання кредиту

Життя у всесвітній мережі вже давно не особиста справа. Нею цікавляться не тільки інші люди, але й спеціально створені для цього роботи.

Для кредиторів акаунти в соціальних мережах - джерело додаткової інформації про потенційних позичальників. Користувачів “Фейсбуку”, “Одноклассники”, “ВКонтакте”, часто навіть не підозрюючи, скрупульозно складають великі досьє на самих себе. На ці дані при видачі кредитів вже зараз нерідко звертають увагу банки, а також мікрофінансові організації (МФО), що спеціалізуються на видачі швидких онлайн позик населенню.

Донедавна активних користувачів соцмереж це мало турбувало і вже точно не спонукало приховувати особисту інформацію від сторонніх очей. Однак недавнє повідомлення про появу спеціального сервісу для аналізу акаунтів в соцмережах, який кредитори можуть почати впроваджувати в масовому порядку, похитнуло спокій “мережевих жителів”.

Новий сервіс являє собою повністю автоматизовану систему, яка містить близько 200 атрибутів, які допомагають точніше оцінювати кредитні ризики позичальників.

Схема проста: програма оцифровує масив даних про позичальника з відкритих джерел (соціальних мереж), обробляє їх і переправляє в автоматизовану систему прийняття рішень про видачу кредиту. По суті - це робот, який допомагає кредиторам заздалегідь прогнозувати можливі проблеми конкретного позичальника з виплатою кредиту.

“Відомості із соціальних мереж - не головний фактор прийняття рішення про видачу кредиту, але вони доповнюють загальну картину про позичальника і можуть впливати на підсумковий результат, - зазначають розробники. - Скажімо, інформація про належність до групи, що спеціалізується на мережевому маркетингу, однозначно не сприятиме прийняттю позитивного рішення про видачу кредиту. А відомості про регулярні поїздки позичальника на курорти - навпаки”.

Розробники роблять застереження, що сервіс має доступ тільки до публічної інформації користувачів соцмереж, тобто до тієї частини акаунтів, які відкриті для всіх. Тому про порушення “приватності” або несанкціонований доступ до персональної інформації мови бути не може.

Втім, для переважної частини користувачів великої різниці між відкритими і закритими даними все одно немає. Вони з задоволенням виставляють на загальний огляд всі деталі особистого життя і взагалі, на думку експертів, ведуть себе необачно.

Результати опитування ESET показали, що близько 60 відсотків користувачів найпопулярніших соцмереж навіть не замислюються про те, що їх профілі можуть зацікавити когось ще, окрім родичів, друзів і випадкових незнайомців, що безцільно борознять простори Інтернету. А даремно!

У нас ви можете отримати вигідний кредит онлайн на карту від Кредит365 всього за 15 хвилин. Поспішайте, лише до 9-го квітня діє унікальна спецпропозиція!