Японці розробляють “дворукі” екскаватори

Такого роду техніка поки є екзотикою і для самих японців – «двурукі» машини перебувають в дослідницькій стадії. Але компанія Hitachi Construction Machinery, ведуча ці розробки, не сумнівається, що «екскаватори» з двома маніпуляторами затребувані вже сьогодні. Нещодавно був представлений прототип нового покоління.

«Дворукі» машини мають позначення ASTACO (Advanced System for Twin Arm Complicated Operations). Їх основне завдання – демонтаж будівель, який в умовах будівельного буму і високої сейсмічної активності для Японії – завдання досить актуальне і поширена. У Hitachi підрахували, що техніка, оснащена двома маніпуляторами, дозволяє прискорити знесення будинків на 10%. Плюс до всього – «двома руками» машина виконує роботу «делікатніше», що, наприклад, при розборі завалів після землетрусу дуже важливо. І необхідно при сортуванні будівельних відходів (бетон, сталь, алюміній, дерево, пластик) для подальшої переробки.



Конструктори такої спецтехніки кажуть, що ідеєю надихалися у самої природи, а саме прикладом краба-скрипаля (Uca pugnax) з його рівновеликими клешнями. Як бачимо, у машині «руки» теж різні: основна права має шість ступенів свободи, а лівий маніпулятор, що служить переважно як різак – дев’ять ступенів. Цікаво, що обома управляє всього одна людина, що сидить в битком набитій електронікою кабіні.

Гипермаркет УкрСнаб предлагает вибротрамбовки Masalta, а также широкий ассортимент другой эффективной строительной техники.