Рекомендації по догляду за кондиціонером

Найчастіше кондиціонери після покупки і установки працюють, як і інші представники побутової техніки – користувач їх експлуатує за принципом «поки не зламається». Стосовно побутових приладів типу телевізора, праски дана точка зору себе цілком виправдовує – хороша техніка може працювати 5-7 років без проблем, але системи кондиціонування при подібній роботі можуть «прожити» не більше 2-3 років.

Причина такої “примхливості” - делікатна внутрішня конструкція. На ній ми зупинятися не будемо, а відразу перейдемо до найбільш поширених причини неполадок в роботі кондиціонерів, і методів їх усунення:

Забруднення фільтрів у внутрішньому блоці

Фільтри – це дрібна сітка під фронтальною панеллю, через неї всмоктується повітря. Фільтри затримують пил з повітря. Щоб почистити фільтри, їх потрібно зняти і промити в теплій воді, а потім висушити протягом декількох хвилин. Робити це необхідно 1 раз у 2-3 тижні, якщо повітря сильно забруднене пилом і кіптявою, то частіше.

Процедура зняття і чищення фільтрів проста, описана в інструкції з експлуатації та аналогічна багато в чому заміні мішка для збору пилу пилососа. Нечищені фільтри сприяють зниженню обдування випарника, і повітря в кімнаті гірше охолоджується. Порушується режим роботи охолоджуючої системи, що призводить до обмерзання трубопроводів. При виключенні кондиціонера лід розтане і почне капати вода.

При давно не чищених фільтрах грудки пилу можуть забити дренаж і з кондиціонера вода вже поллється. У сильно запущених випадках на випарнику осідає щільний шар бруду, що очищається тільки сильнодіючими очисниками.

Очищенням фільтрів можна зайнятись самому, втім для певненості краще замовити послугу чистка кондиционерів у Києві, тут її зроблять набагато професійніше і якісніше.


Витік фреону

Друга після нечищених фільтрів причина відмови роботи кондиціонера. У нормі витік фреону становить 6-8% в рік, і через кожні 1,5-2 роки потрібно робити дозаправку. В іншому випадку кількість фреону знижується до неприпустимого рівня, а так як фреон охолоджує компресор, при його дифіциті може статися перегрів і вихід з ладу. Вартість і заміна компресора за ціною дорівнюють половині ціни кондиціонера.

Ознаки витоку фреону: іній або лід в місцях з’єднання мідних трубок, недостатнє охолодження в кімнаті. У цих випадках краще вимкнути кондиціонер і звернутися в службу сервісу.


Робота в зимовий час

Багато моделей на вітчизняному ринку не адаптовані до роботи взимку: нижня межа температури зовні: -5С - 15С для різних моделей. Добре, якщо зима тепла, як цього року, а інколи морози можуть сягати і -30С!

Це обумовлено тим, що велика частина кондиціонерів, що завозяться в Україну, становить ті ж моделі, що відправляються в країни з м’якою зимою. Крім того, всесезонний блок в кондиціонері здорожить його вартість.

Цілорічно працюючий кондиціонер потрібен тоді, коли потрібно охолоджувати приміщення і влітку, і взимку (комп’ютерні та серверні зали з великою кількістю теплотворної техніки), а також для обігріву взимку. Але навіть при адаптації до умов при -20С продуктивність кондиціонера знижується в три рази.

Якщо використовувати неадаптований кондиціонер узимку, це знизить його робочий ресурс. У режимі охолодження конденсат виводитися назовні не зможе, через утворення крижаної пробки, і через короткий час після включення вода з блоку поллється в приміщення.

Для адаптації до зими спліт-системи її оснащують пристроєм підігріву картера компресора, регулятором оборотів вентилятора зовнішнього блоку, і «теплим» дренажом.