Вчені з’ясували, що час прийому їжі впливає на схуднення

За словами дослідників, успішне схуднення залежить зовсім не від кількості вживаних калорій, як помилково вважають багато. Вся справа в часі прийому їжі.

З таким висновком виступили днями ізраїльські дослідники з Weizmann Institute. За їх словами, переважна більшість людей, які дотримуються дієти, ведуть ретельний контроль того, що вони їдять. 

Дослідники з Ізраїлю розповіли, що метаболічні процеси людського організму управляються біологічними (циркадними) ритмами. Зайва вага з’являється саме тоді, коли людина починає вживати їжу «не потрапляючи в ці циркадні ритми, що вкрай негативно впливає на метаболізм і може призвести до розвитку ожиріння і навіть діабету. Саме тому так важливо знати відповідні часові періоди, в які можна харчуватися абсолютно всім, не завдаючи абсолютно ніякої шкоди фігурі і здоров’ю.

За словами авторів дослідження, приймати їжу слід через 4 години після сходу сонця – саме цей час є оптимальним. У цей період швидкість спалювання жиру і цукру в організмі досягає свого максимуму.

Дослідникам вже давно відомо, що циркадні ритми керують життєдіяльністю всіх живих істот на планеті, починаючи від бактерій і закінчуючи людиною. Ці ритми відповідають за регулювання періодів сну і неспання, харчування та метаболізму. Тому людський організм готується приймати їжу в конкретний час доби. Якщо людина вибирає неправильний час для їжі, то метаболічні процеси в його організмі порушуються, що призводить до активного накопичення жиру в тілі і появи надмірної ваги.

Дослідники провели спостереження за циркадними ритмами мітохондрій, які являють собою клітинні електростанції. Зміни цього ритму безпосередньо впливали на пікові показники рівня енергії в цих клітинах, які регулюють цикл дня і ночі. Вчені змогли ідентифікувати і підрахувати сотні мітохондріальних білків і виявили, що 40% з них знаходяться на піку енергії всього один раз в добу. Виходячи з цього, автори дослідження зробили висновок, що організм найкраще справляється з їжею через чотири години після сходу сонця.