Про що говорять очі? Ризики виникнення хворіб в залежності від кольору очей

Виявляється, колір очей може розповісти, яких хвороб варто побоюватися, і які фізичні особливості закладено в людині генетично. Схильність до алкоголю, рак шкіри, катаракта, меланома - шанси мати ці і інші захворювання різні у світлооких і темнооких.

Отож, володарі темних райдужок:

- П’ють менше алкоголю порівняно з блакитноокими друзями. Цей факт вчені виявили в ході опитування 12000 чоловіків і жінок. Однак цьому є наукове пояснення. Меланін, якого більше у темнооких людей, впливає на чутливість головного мозку до алкоголю, а значить, карооким просто-напросто потрібно меншу кількість міцних напоїв, щоб бути «напідпитку».

- Мають більш низький ризик розвитку раку шкіри. Такий висновок вчені зробили в результаті дослідження, в ході якого збирали дані про вплив сонячних променів на дітей з карими і блакитними очима.

- Частіше страждають від катаракти. Причому ризик вище в 2 рази, ніж у людей з іншим кольором очей. Таке дослідження було опубліковане в Американському журналі офтальмології. До речі, очні краплі Фаурин є досить ефективними у процесі лікування катаракти, і інших захворювань очей.

Володарі світлих райдужок:

- Мають більш високий больовий поріг, принаймні - жінки. До такого висновку прийшла американський професор анестезіології Інна Белфер. Зокрема, була вивчена група клієнток до і після пологів. Кароокі жінки частіше страждали від порушень сну з-за болю, а після епідуральної анестезії сильніше відчували полегшення, ніж блакитноокі.

- Люди з блакитними або зеленими очима піддаються більшому ризику меланоми ока, ймовірно, тому, що мають менше світлопоглинаючого пігменту, що оберігає від шкідливого впливу сонячних променів. Але незалежно від кольору очей, носити сонцезахисні окуляри – хороша ідея.

- Серед блакитнооких людей менш поширене вітіліго. Це аутоімунне захворювання, яке призводить до втрати кольору ділянок шкіри. З 3000 осіб, які страждають від вітіліго, які взяли участь у дослідженні, лише 27% мали світлий відтінок очей.