Крісло Miss Blanche поставило аукціонний рекорд

Неймовірно романтичне і чарівне крісло Miss Blanche було створено легендарним дизайнером Широ Курамата в 1988 році лімітованою серією. Таких моделей у всьому світі всього 56, що робить їх надзвичайно цінними з художньої точки зору і дуже дороговартісними.

Навіть експертний ціновий прогноз (він же стартова ціна — 408 580 доларів) стосовно цього стільця, котрий нещодавно виставлявся на лондонському аукціоні sotheby’s виявився дитячим лепетом у порівнянні з тим, за яку суму невідомий колекціонер придбав Miss Blanche — 3,8 мільйона доларів!

Для нас, звичайно ж така розкіш не по кишені, зате можна чудовий calligaris стіл купити в інтернет магазині “Планета мебели” по цілком доступній вартості.

Широ Курамата знаменитий своїми оригінальними проектами, заснованими на поєднанні західного модернізму, сюрреалістичних моментів і східної філософії. Курамата завжди прагнув вийти за межі повсякдення і простого матеріального світу, він робив речі «легкими», «невидимими».

Найвідоміші проекти японського дизайнера: «Скляний стілець» (Glass Chair), крісло «Який високий Місяць» (How high the Moon) і, звичайно ж, крісло «Міс Бланш» (Miss Blanche). До речі, У 1990 році Франція нагородила Широ Курамата Орден мистецтва і літератури за видатні заслуги в сфері дизайну.



Крісло Міс Бланш/Miss Blanche було створено, коли Курамата всерйоз захопився акрилом та його поєднанням з іншими матеріалами. За задумом Широ при погляді на крісло Miss Blanche повинно виникати відчуття, що троянди плавають в просторі. Подейкують, що у процесі його виробництва, коли реалістичні пластикові квіти були акуратно розподілені пінцетом по всьому об”єму стільця, після чого був залитий акрил, Курамата дзвонив кожні півгодини у майстерню і настійно повторював: «Ще раз переконайтеся, що квіти пливуть!».

Крісло Miss Blanche більше нагадує диванчик, так як ширина сидіння цього стільця становить 87 см. Крісло носить назву відомої героїні фільму «Трамвай «Бажання» (A Streetcar Named Desire), знятого Еліа Казаном в 1951 році.

З упевненістю можна сказати, що Курамата досяг своєї мети – насправді створюється враження, що справжні квіти пливуть в невагомості, зачаровуючи своєю ніжністю і спокусою.