104-річний дизельний генератор в робочому стані

Неподалік від веж газового заводу Obuda Gas Works, підприємства, котре постачало газом Будапешт на початку минулого століття, знаходиться не дуже помітна цегляна споруда. Втім, ця будівля знаменита тим, що під її дахом знаходиться функціонуючий дизельний двигун Sulzer, вік якого становить понад 104 роки.

Він з’єднаний з електричним генератором Ganz, і ця установка рахується однією з перших у світі дизель-електрогенераторів, що залишилися в повністю працездатному стані на сьогоднішній день.

4-циліндровий двигун потужністю 800 кінських сил, здатний розвивати 180 оборотів в хвилину, був побудований в 1912 році компанією Lang (Flame) Machine Works з Будапешта за ліцензією, виданою швейцарською інженерною та виробничою компанією Sulzer. Цей агрегат, висота якого відповідає висоті двоповерхової будівлі, виробляє постійний електричний струм, напругою 110 Вольт, який свого часу живив устаткування газового заводу Obuda.

Для управління роботою генератора використовувалася диспетчерська кімната, заповнена електротехнічним обладнанням, а позаду цієї кімнати знаходяться ще дві кімнати, заповнені електричним комутаційним обладнанням, за допомогою якого проводився розподіл виробленої енергії.

В даний час будівля, дизельний двигун і електрогенератор, яким вдалося пережити Другу Світову Війну, підтримуються його власником в повністю робочому стані. Згідно з планами угорського уряду, ця установка зарахована до категорії історичних пам’яток, які необхідно зберегти для наступних поколінь людей.

До речі, якщо вам потрібен надійний ефективний зварочний апарат, на сайті teslaweld.com компанії Tesla Weld ви зможете замовити по найкращій ціні сучасні моделі для ручного дугового, аргонодугового, напівавтоматичного, плазмового зварювання від відомих виробників.     

І якщо ми вже заговорили про енергетику, то доречною буде наступна новина з цієї сфери. Неподалік Лондона завершуються роботи по спорудженню найбільшої плавучої сонячної електростанції в Європі.

Енергогенеруюча установка складається з 61 000 понтонів, сполучених між собою, в нерухомому стані на поверхні води їх утримують 177 якорів. Проектна потужність, що виробляється всіма фотоелементами, наближається до 6,3 мвт. Повідомляється, що технічні роботи, які проводяться регулярно після введення в дію такого роду об’єктів, обходяться дешевше – через порівняно невисоку температуру води.