Оригінальна інсталяція - 10-поверховий будинок з 1000 дверей

Що найголовніше в будинку? Хтось скаже, що несучі стіни, хтось - дах, комусь важливіші вікна, а один креативний південнокорейський дизайнер твердо переконаний, що головною домінантою любої споруди є двері.

І він має рацію, адже саме двері відповідають за безпеку, недоторканість майна і приватність його мешканців. Значить вони мають бути міцні і надійні, такі як в інтернет магазині http://straj.ua/, що пропонує якісні броньовані двері найрізноманітніших моделей.

Втім, художник з Південної Кореї Чой Чжон Хва (Choi Jeong-Hwa) придумав для них зовсім інше призначення: якось прийшла до його світлої голови несамовита ідея поназбирати десь по звалищах 1000 відживших свій вік дверей, помалювати їх в яскраві кольори, і оздобити ними фасад 10-поверхового будинку. Потрібно зауважити, що Чжон Хва є ще тим майстром реалізації різних оригінальних архітектурно-дизайнерських інсталяцій!



Цей проект 10-и поверхового будинку є однією з найбільш амбітних спроб представити публіці абсолютно нормальні речі ненормальним чином. Двері простягнулися практично по всій висоті, надаючи незграбній залізобетонній сіро-непримітній масі своєрідний шарм.

Якою би красивою зовні не була будівля, але якщо в ній будуть жити люди, їм необхідне сонячне світло. Це питання було вирішене за допомогою напівпрозорих дверей і дверей зі склом, які замінили звичайні для будинку вікна.

У роботах художника, а тепер і архітектора, Чой Чжон Хва простежується бажання займатися мистецтвом для великого числа людей. Його робота з’являється на межі марення – він бере звичайні елементи, що зазвичай викидаються на сміття і використовує їх для створення унікальних просторів.

Проект 10-и поверхового будинку з 1000 дверей видно з багатьох місць Сеула, столиці Кореї, через свої значні розміри, і він цілком здатний стати новим орієнтиром міста. Строкатий обсяг здалеку виглядає як божевільна реклама. Поблизу візуальне порівняння масштабності дверей і всієї висоти будівлі виглядає трохи різкувато, якщо не забавно.

Роль своєї творчості Чжон Хва оцінює так: «Люди думають, що корейське мистецтво можна знайти тільки в музеях і галереях» і лише для «інших художників». Двозначність і сила його творчості полягає в тактильних якості використовуваних їм об’єктів.