Як вибрати електропроводку для дому?

Начебто просте завдання - змінити електропроводку в будинку. Але як вибрати якісний дріт, який кращий матеріал - мідний або алюмінієвий? Такі питання постають перед нами, якщо ми затіяли заміну проводки.

Електропроводка в будинку або квартирі починається від прокладення кабелів і закінчується розеткою, лампочкою, холодильником та іншими електроприладами. Дуже важливо, щоб електропроводка була не тільки якісно прокладена, але щоб дроти були обрані у відповідності з подальшими вимоги по експлуатації.

У “старих” будинках і квартирах електропроводку необхідно замінювати на нову. Навіщо? З плином часу матеріал жил проводів ( як правило - алюміній) “старіє” і втрачає властивості, які мав спочатку (електропровідність, пружність та ін). Ще гірші справи на ізольованих ділянках. Справа у тому, що ізоляція проводів складається з полівінілхлоридного пластикату, який контактуючи з навколишнім середовищем і матеріалом жили (особливо з алюмінієм) набуває крихкість, тріскається і вже не забезпечує належну ізоляцію проводу. Якщо в такий ланцюг електропроводки включити диференціальне реле (УЗО), то воно буде постійно спрацьовувати і відключати електроживлення.

Електропроводка в будинку прокладається не на один рік і повинна забезпечувати стабільну роботу електроприладів та безпеку для життя людей. Взагалі, мідні дроти надійніші в експлуатації, оскільки мають кращі електротехнічні властивості, ніж алюміній. З точки зору ізоляції, то краще вибирати кабель в подвійній ізоляції. Дроти можуть бути “гнучкі” - ПВС шнури (такі, як на побутових продовжувачах) - зручні в прокладці, але вимагають обтиску наконечниками для підключення розеток і вимикачів. “Жорсткі” проводи з монолітною жилою - провід ВВП-1, є не такими “м’якими”, як ПВС, але мають плоску форму і не вимагають для прокладки глибокої штроби.

Важливі поради: купуйте тільки в спеціалізованих центрах продажів,і  не рекомендується купувати дешеву проводку. А розрахунок навантажень і вибраного перетину дротів довірте професіоналам. Зрештою, вони виконають електромонтажні роботи любої складності якісно і вчасно, особливо якщо йдеться мова про досвідчених і добросовісних майстрів компанії Hastim.

Номінальний переріз проводів повинен відповідати заявленому перерізу. Якщо за Вашими підрахунками споживана потужність 3,5 кВт, то вона ніяк не зменшиться з зменшенням перерізу проводу. А економлячи гроші (адже менше металу - менша вартість проводу) Ви піддаєте себе і своє житло ризику. Звичайно, можна носити з собою мікрометр і заміряти діаметр жилки дроти, підрахувати їх кількість за відомою для нас формулою вирахувати фактичний перетин дроту.

Зауважте, що лінії електроживлення можуть перегріватися, що може спричинити виникнення пожежі або аварії електропроводки і автоматики. Заниженням перерізу дуже часто користуються вітчизняні виробники кабельно-провідникової продукції і особливо на гнучких проводах і кабелях. Це саме стосується сумнівної несертифікованої закордонної продукції, що надходить в основному з Китаю. Не докласти пару дротиків – начебто не так страшно. А в результаті - провід продається істотно дешевше. Покупець такого підступу не завжди може помітити вчасно.