Як і чому Apple допомагала владі США зламувати iPhone

Компанія Apple з 2008 року допомогла владі США зламати понад 70 смартфонів iPhone, пише популярне американське видання The Wall Street Journal (WSJ) з посиланням на судові документи.

До речі про шпіонські прослуховування. Ось тут источник ви дізнаєтесь про шпіонську програму, що дозволяє через мікрофон телефону слухати чужі розмови, читати СМС.

Коли влада вперше зажадали від Apple надати доступ до заблокованого пристрою, компанія не тільки підкорилася, але й допомогла скласти припис прокурора, вказує газета. Втім, в тому випадку мова йшла про справу подружжя Йєнсенів, в містечку Уотретауні, штат Нью-Йорк. “Це була одна з найгучніших і найстрашніших справ про жорстоке поводження з дітьми в історії країни” - пише WSJ. Отримавши припис, інженери Apple зламали iPhone підозрюваних (випадково виявлений в пачці памперсів) прямо в присутності слідчих. Знайдені докази дозволили в 2009 р. засудити Йєнсенів до довічного ув’язнення без права дострокового звільнення.

WSJ особливо підкреслює, що слідство діяло на основі федерального закону США «Про всі позовні заяви і постанови судів 1789 р.» (All Writs Act). Гендиректор Apple Тім Кук в лютневому відкритому листі про злом iPhone висловив протест проти розширювального тлумачення All Writs Act ФБР США. На думку Кука, фактично ФБР вимагає написати нову версію iOS, яку легко зламати методом «грубої сили», а в перспективі влада може отримати право доступу до даних будь-якого пристрою. У 2008 р. і пізніше зломи iPhone на вимогу федеральної влади не здавалися керівництву Apple «інцидентом, вартим особливої уваги», відзначає WSJ.

Втім, в останні кілька місяців Apple опротестувала кілька аналогічних вимог суду, включаючи розпорядження зламати смартфон терориста Саїда Фарука, в грудні минулого року, котрий вбив 14 людей в невеличкому містечку Сан-Бернардіно на каліфорнійському узбережжі. У підсумку ФБР вдалося зламати телефон - можливо, із залученням ізраїльських фахівців.

Співпрацю Apple з владою припинилася в 2013 році, коли співробітник Агентства національної безпеки (АНБ) Едвард Сноуден виступив з викриттями про масове стеження за громадянами. Подібні новини змусили IT-корпорації підвищити рівень захисту своєї продукції і більш скептично ставитися до запитів з боку влади. У 2014 році корпорація посилила криптографічний захист пристроїв – після цього навіть сама Apple з великими проблемами могла зламати свої смартфони, повідомляє видання.