Будинок-мурашник: проект житлового комплексу King Street West з «піксельним» фасадом

У зв'язку з дефіцитом вільного простору в мегаполісах, сучасні архітектори прагнуть максимально використовувати кожен клаптик землі, з'єднуючи нові будівлі зі старими. Так в Торонто (Канада) незабаром може з'явитися житловий комплекс, який цікавим чином об'єднає в собі старі будівлі разом з новими. Зовні цей об'єкт нагадує чи то пікселі, чи кубики лего.

Вулиця Кінг-стріт-вест, що дала назву проекту, з’єднує висотний діловий район Торонто і житлові квартали середньої і малої поверховості. Архітектори бюро BIG запропонували для цього місця струнку і гранично логічну схему організації житлового комплексу, взявши за основу зібраний з кубів-осередків «Хабітат 67» Моше Сафді.

В результаті получилося щось на кшталт величезного мурашника на 500 квартир, як і годиться – складний, прагматичний і позбавлений хаосу. Підкреслюючи регулярне планування кварталів, архітектори додали плану майбутньої будівлі класичну форму правильного прямокутника з відкритим внутрішнім двором. Причому половина двору буде засаджена деревами, а половина перетвориться на площу. Але потім самі ж і порушили строгу геометрію, склавши план, як дитячий конструктор, з окремих комірок, кожна з яких повернена під кутом в 45° відносно червоних ліній вулиць – так у квартири повинно потрапляти більше сонця. На зразок тривимірних графіків-гістограм з «пікселів» і виростають житлові осередки. Причому виростають хвилеподібно, на різну висоту.



Ці хвилі в прямому сенсі накриють (але при цьому візуально не розчавлять) три історичні будівлі, що знаходяться на ділянці, а утворений між старим і новим отвори забезпечать доступ у внутрішній двір. Таким чином зберігаються звичні маршрути городян між трьома парками, які пролягають саме через ділянку будівництва.

Загальна площа комплексу складе 67 355 м2. Нижню його частину, рівно на висоту історичних будівель, займуть невеликі офіси та магазини, а у верхній, різнорівневій частині розташуються квартири. Уступчастий рельєф даху по-перше, не поміщає сонячному світлу проникати у внутрішній двір і майже у всі квартири. По-друге, утворює тераси, які планується озеленити і навіть засадити деревами. В результаті, для жителів комплексу створюється дуже складний, різноманітний ландшафт. З одного боку, він цілком органічний для мегаполісу, але з іншого – поділений на невеликі, більш-менш співмірні людині модулі.



Бажаєте мати нерухомість у Києві? Ось тут novbud.com.ua/vyibrat-kvartiru/ ви зможете ознайомитись з вигідною пропозицією придбання квартир в ЖК “Петровский квартал”.