Ремонт холодильника власними силами

Хоча холодильник вважається дуже довговічним, а середній термін служби складає не менше 20 років, з часом різного роду неполадки будуть траплятися все частіше. Частина з них власникам цілком під силу виправити самостійно.

У статті ми розглянемо ситуації, коли неполадки можуть бути усунені без використання складного обладнання. Все, що нам знадобиться – це викрутка з пласкогубцями, година-дві вільного часу, і руки, що “ростуть з потрібного місця”.


Холодильник слабо або сильно морозить

Зрозуміло, холодильник – складна конструкція, і при серйозних неполадках, будь це вихід з ладу компресора, електричного реле вмикання, витік хладогента з системи, в домашніх умовах їх не усунути. Ці несправності проявляються в тому, що побутовий прилад слабо, або, навпаки, надмірно сильно морозить. Тут вихід один – звернутися в сервісний центр або до сторонніх фахівців.

Але перед тим як дзвонити майстру, перевірте наступне:

- налаштування терморегулятора – можливо, ви випадково виставили неправильну температуру; при перемерзані продуктів, можливо, ви забули вимкнути режим швидкого заморожування;

- температура навколо холодильника – поряд не повинно бути джерел тепла, на корпус не повинні потрапляти прямі сонячні промені; між конденсатором на задній стінці холодильника і стіною приміщення повинен бути простір мінімум 15 см;

- стан конденсатора – ця деталь у вигляді решітки на задній стороні холодильника забезпечує теплообмін між холодоагентом і повітрям; товстий шар пилу заважає процесу – його потрібно регулярно зчищати.


Холодильник потік

Мабуть, із серйозних поломок протікання – найлегше усувається. Майже ніколи калюжа під побутовим приладом або усередині холодильної камери не означає вихід з ладу головних частин механізму – компресора, випарника або конденсатора, і їх заміни не потребує.

За своїм характером протікання бувають трьох видів:

- засмічення дренажної системи – виражається в скупченні конденсату прямо усередині холодильної камери; у цьому випадку ремонт холодильника своїми руками максимально простий – у нижній частині камери знайдіть дренажний отвір і гарненько прочистіть його тонкою щіткою, ватною паличкою або сильним струменем води;

- пошкодження дренажного шланга – через нього в крапельних холодильниках рідина стікає з камери в резервуар для конденсату; пробиту трубку доведеться замінити такою ж, але трапляється, що деталь просто відійшла від отворів – своїми руками поправляємо кріплення, і проблема вирішена;

- переповнення або пошкодження резервуара для конденсату – частіше ємності ставляться під морозильною камерою; просто виймаємо резервуар і зливаємо надлишки води, якщо ж він пошкоджений, доведеться поміняти його на новий.


Холодильник трясеться і шумить

У сучасних моделях холодильників високий рівень шуму неприпустимий. Одна з причин підвищеного шуму і вібрацій – невідрегульовані ніжки холодильника, через кілька років експлуатації вони мають властивість розхитуватися.

Майте на увазі, що побутовий прилад повинен стояти не ідеально рівно, а мати ледь помітний нахил назад – це треба, щоб дверцята самі закривалися. Регулюванню підлягають лише дві з чотирьох опор холодильника – передні ніжки. Вони являють собою болти з гумовим або пластмасовим бандажем у вигляді «контргайки». На цьому бандажі передбачені щілини – вставляємо в одну із щілин викрутку та підкручуємо ніжки по висоті (як правило, рух проти годинникової – додати висоту).


Опытные специалисты мастерской “Бытремхолод” выполнят любой сложности ремонт холодильников на дому недорого, оперативность и качество гарантируем!