Музей-аптека у Львові

У вузьких, укритих багатовіковою бруківкою вуличках історичного центру Львова ховається багато чудес. Старе місто славиться оригінальними будівлями і унікальними пам'ятками.

А от на сайті 360-online.com.ua ви зможете ознайомитись з вигідними пропозиціями від кращих місцевих готелів.

Але є тут один будинок, повз який не зможе пройти жоден турист. Це Аптека-музей – найдавніша з існуючих у Львові і, крім іншого, володіє найбагатшою колекцією рідкісних експонатів, зібраних фармацевтами та колекціонерами-ентузіастами.



Аптека на площі Ринок з’явилася з подачі військового фармацевта Наторпа ще в 1735 році і носила назву «Під чорним орлом». У ті часи кожна аптека мала свій символ, який красувався перед входом – він і давав ім’я закладу. Аптека на Ринковій площі змінювала власників, але незмінними залишалися якість виробленої нею фармацевтичної продукції та високу довіру місцевих жителів. Тут і сьогодні можна придбати лікарські препарати, але набагато цікавіше прийти сюди на екскурсію: з 1966 році аптека «Під чорним орлом» – ще й унікальний музейний комплекс, де зберігається кілька тисяч найцікавіших експонатів.

Перший зал – Торговий зал, чий інтер’єр в точності повторює обстановку старої львівської аптеки. Тут з одного боку продають сучасні ліки, з іншого – вишикувалися масивні дубові шафи, декоровані художнім різьбленням, де на полицях виставлене всіляке аптечна начиння і препарати різних епох. Одним з найцікавіших експонатів Торгового залу є старовинні фармацевтичні ваги, які кріпляться на метрових фігурах давньоримського бога лікування Ескулапа і його дочки Гігієї – богині здоров’я. А в далекій вітрині першого залу можна побачити модель першої гасової лампи.

До речі, саме в цьому залі можна придбати знамените «залізне вино» – напій, збагачений залізом, який покращує апетит і підвищує рівень гемоглобіну в крові.

Наступний зал – так звана Матеріальна кімната. Раніше тут зберігалися запаси медикаментів, а сьогодні виставлена колекція старовинних ліків та ампул, обладнання, посуд для зберігання препаратів. Але найцікавіше – старовинні аптечні машини для виготовлення таблеток.



У третьому залі представлена експозиція, яка знайомить з історією фармації від стародавніх часів до наших днів. А в четвертому реалістично відтворена обстановка старовинної аптечної лабораторії. У залі-лабораторії також можна побачити гербарій рідкісних лікарських рослин зі всього світу.

Найзагадковіша частина Аптеки-музею – підвали, в яких відновлені інтер’єри початку XVIII століття. Дубові сходи, що ведуть з підземель, виводять до внутрішнього дворику. У його центрі увагу привертають залишки невеликого фонтану з загадковою фігурою, яку нерідко називають пам’ятником відьмі.