У Казахстані кожен будинок буде мати свій сайт

Акціонерне товариство «Казпошта» в найближчому майбутньому має намір надати кожному житловому будинку в Казахстані свій власний сайт. Пілотний проект вже запущений в Астані.

Як повідомляється на офіційній сторінці «Казпочти» в соціальній мережі Facebook, сайти житлових будинків будуть створюватися на основі нових поштових індексів

На даних сайтах мешканці зможуть дізнатися контактні дані обслуговуючих організацій, вести обговорення з сусідами, оплачувати комунальні послуги та розміщувати оголошення, а також відправляти електронні звернення до акімату (муніципалітету) і в Кооператив власників квартир.

Щоб скористатися послугами сервісу, жителю необхідно зайти на сайт «Казпочти» і натиснути на посилання «Нові поштові індекси». У рядку пошуку ввести адресу будинку. В результаті, на карті буде відображатися віконце з посиланням «Відкрити сайт будинку».

Перейшовши по вказаному посиланню, житель потрапить на сайт свого будинку. Після необхідно пройти безкоштовну реєстрацію на сайті будинку. У разі, якщо житель вже зареєстрований на сайті, то потрібно лише ввести свій логін та пароль в блоці «Користувач» та авторизуватися. Після авторизації необхідно підтвердити факт проживання в цьому будинку, натиснувши на кнопку «Отримати роль жителя», — повідомляє прес-служба «Казпочти».

Тестування в рамках пілотного проекту розраховане приблизно на півроку, після чого планується приступити до реалізації програми на всій території країни. Приблизний термін закінчення проекту — 2017 рік. Індивідуальні сайти отримають понад 3 мільйонів житлових будівель.

В проекті будуть задіяні 3 373 523 будинки. Індивідуальні сайти отримають будівлі категорії адміністративно-житлових будинків. Регіональне охоплення проекту — весь Казахстан, згідно адресного регістру Міністерства національної економіки Казахстану. Всі будови країни беруться з Yandex карти, на якій, на жаль, не завжди зображені всі будівлі та споруди

У прес-службі також додали, що займатися наповненням індивідуальних сайтів будинків повинні будуть КСК і акімати (муніципалітети).