Океанська вода і риби допоможуть створювати біопаливо

В рамках проекту Інтегрованої системи енергетики і сільського господарства на морській воді (ISEAS) в Абу-Дабі (ОАЕ) запрацювла дослідна установка, яка дозволяє одночасно виробляти продукти харчування і біопаливо.

Технологія включає в себе кілька етапів. Спочатку в басейни з мальками риби і планктоном закачують морську або океанську воду. Потім рівень солоності води злегка знижують, перекачуючи її на плантації галофітів і мангр – рослин, толерантних до солі. Звідти вода подається на фільтрацію, після чого повертається в океан. Мулисті відкладення, що залишилися на плантаціях і перегній будуть використовувати для отримання біопалива. При цьому всю енергію, необхідну для процесу, забезпечать сонячні батареї.



Установка, розроблена арабським консорціумом SBRC під керівництвом Масдарского інституту, допоможе вирощувати рибу без шкоди для навколишнього середовища. Зазвичай вода з підприємств аквакультури непридатна для зливу в морі, так як залишені в ній поживні речовини порушують екосистему, а очисні споруди коштують значно дорожче, ніж пропонована технологія.

«Даний проект має глобальне значення, враховуючи, що 97 відсотків води на планеті Земля – це океан, а 20 відсотків суші – пустеля», — зазначив один з керівників проекту доктор Ріос.

Успіх досліджень SBRC, про який було оголошено на Всесвітньому Саміті по Енергетиці Майбутнього (World Future Energy Summit), надає подальший імпульс розвитку виробництва екологічного авіаційного біопалива в Абу-Дабі. Раніше авіакомпанія Etihad Airways виконала демонстраційний політ на літаку Boeing 777-300ER (збільшеної дальності), баки якого частково були заповнені біопаливом, виробленим в ОАЕ.

А 19 січня Boeing, авіакомпанія Etihad Airways, Масдар Інститут та інші учасники проекту запустили ініціативу «BIOjet Abu Dhabi: курс на екологічність»,яка передбачає розширення досліджень в галузі біопалива, виробництва сировини і переробних потужностей.

Цей проект здійснюється в рамках концепції економічного розвитку Абу-Дабі до 2030 року, суть якої полягає у розробці відновлюваних джерел енергії, спрямованих на різнобічний розвиток економіки ОАЕ, а також розширення можливостей працевлаштування для жителів Еміратів.