Онлайн-карта поширення епідемій

Ще зовсім недавно новини всіх світових каналів були сфокусовані на ситуації навколо поширення епідемії гарячки Ебола. Як стверджують деякі фахівці, людство зіткнулося із захворюванням, яке має всі шанси перерости в пандемію. А враховуючи, що смертність від гарячки Ебола становить близько 75%, страх у суспільстві поступово загострюється і скоро обіцяє досягти максимуму.

На ґрунті цього в мережі Інтернет минулого року на сервісі Global Incident Map з’явилася інтерактивна онлайн-карта (точна адреса outbreaks.globalincidentmap.com/home.html), на якій в режимі реального часу по всьому світу зазначаються всі випадки реєстрації захворювань і смертей від вірусних і бактеріальних інфекцій. Крім гарячки Ебола, на карті можна знайти інформацію про розповсюдження сибірської виразки, африканської чуми, малярії, енцефаліту, вірусу H1N1, лейшманіозу та ін. Її масштаб зміняться колесом миші або клавішами у лівій частині екрану, а при наведенні на іконку відображається опис.


В якості основи для карти беруться повідомлення з газет, регіональних сайтів, новинних каналів по всьому світу. Крім цього, використовуються також звіти ВООЗ (Всесвітньої організації охорони здоров’я). Усі випадки смертей і захворювань від інфекцій відображаються біжучим рядком і вигляді детальної таблиці з посиланнями на першоджерела. Дана онлайн карта є хорошим засобом своїми очима оцінити масштаби епідемії тієї ж лихоманки Ебола по всьому світу (або будь-якого іншого захворювання) і зробити свої власні висновки про те, наскільки реальна небезпека нової пандемії на Землі.


З цієї карти можна побачити, що епідемічна ситуація у нашій країні задовільна, і хоча сварити вітчизняну медицину — звична справа, тішить, що є, хоч не так багато, але дійсно професійні, добросовісні медичні працівники.

А тим часом науковці з тривогою стверджують, що світові загрожує глобальна епідемія цукрового діабету. Число пацієнтів, хворих на діабет, з 1980 року зросла в чотири рази, заявили співробітники Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).


У 1980 році були хворі на діабет тільки 108 мільйонів людей. Зараз діабет діагностовано у 422 мільйонів дорослих, більшість з яких проживає у країнах, що розвиваються. А до 2030 року кожен сьомий житель планети буде уражений цією небезпечною недугою


Особливо стрімко розвивається епідемія діабету в країнах з низьким і середнім рівнем доходу. Щодо розвинених країн, то можна стверджувати, що це розплата за наш комфортний спосіб життя. Мала рухливість, важке харчування, повсюдна доступність фастфуду — це основна причина захворювання.


Діабет забирає життя півтора мільйона людей щороку і є восьмою за частотою причиною смерті в світі.