Копчена риба. Користь і шкода для організму

Вирішивши побалувати себе копченою рибкою, ми не думаємо, як на даний продукт відреагує наш організм. Зараз ці продукти легко доступні і часто з'являються на нашому столі. Втім питання користі і шкоди копчених продуктів взагалі не розглядаються, коли навкруги витають такі запахи, від яких хочеться з'їсти всі смаколики в полі зору.

Більше того, багато хто сам коптить рибу, прагнучи отримати ще більш смачніший продукт, а якщо ви бажаєте зробити на цьому прибутковий бізнес, ось тут http://cosmogen.com.ua/produktsiya.html можна замовити якісне, продуктивне обладнання для копчення.

І все ж таки, що потрібно знати про цей улюблений майже всіма шанований продукт?


Користь копченої риби

Перше, що варто сказати, так це те, що процес копчення на відміну від смаження не привносить в продукт додаткових жирів. Вже в готовий продукт входить виключно корисний риб’ячий жир, у своєму первісному стані. Крім цього, в рибці після копчення присутні амінокислоти, а так само вітаміни Е, D і А.

Якщо говорити про морську копчену рибу то в її склад входить величезна кількість макроелементів, йод, кальцій і магній. Всі перераховані елементи нехай і не в повній кількості, але все-таки зберігаються після копчення.

Ви повинні знати про те, що максимальну кількість корисних вітамінів і мінералів зберігається в рибі холодного копчення. А ось гарячий метод навпаки передбачає наявність величезної кількості канцерогенів.

При всьому при цьому, варто сказати, що більша частина шкідливих сполук присутня в рибячій шкірі. Оселедець, скумбрія і мойва мають досить тонку шкіру. Саме з цієї причини шкідливі речовини легко проникають у м’ясо. А от лящ, сазан, сом, форель і інші тосвстошкірі риби холодного копчення практично не містять канцирогенів і тому рекомендуються для споживання

З усього сказаного можна зробити висновок про те, що якщо ви любите поласувати копченою рибкою, то краще всього віддавати перевагу холодному способі копчення. Тільки так ви зможете мінімізувати шкоду продукту і збільшити його користь.


Шкода та протипоказання

Якщо вживати копчену рибу занадто часто, то можна сильно нашкодити своєму здоров’ю. Це пов’язано з тим, що не завжди у процесі копчення, з риби виводяться всі присутні в ній паразити. Особливо це стосується приготування в домашніх умовах, при яких не завжди можна дотримуватися всіх необхідних умов.

Як вже було сказано вище, у процесі копчення риби з’являються небезпечні для здоров’я людини канцерогени. В сучасних умовах рибу коптять за допомогою хімії, а саме «рідкого диму», який, безумовно, не приносить ніякої користі людському здоров’ю. Таким чином, надмірне вживання копченини можете призвести до дуже важких захворювань, таких як рак.