Літракон - цікава новинка на ринку будівельних матеріалів

Кілька років тому угорська компанія Litracon запатентувала власну розробку революційного будівельного матеріалу - називається він так само як і компанія litracon і являє собою напівпрозорий (світлопропускний) бетон.

Архітектор Арон Лошонци (Áron Losonczi) після випробувань в технічному університеті Будапешта представив на виставці меблів в Кельні і ярмарку Light+Building у Франкфурті світильник з літракона, а потім і власне матеріал в Національному будівельному музеї у Вашингтоні.

Крізь літракон проглядаються силуети людей і предметів. Секрет прозорості полягає в неоднорідності матеріалу завдяки синтезу бетону з тисячами мікроскопічних оптичних волокон різної товщини (від 2 мікрометрів до 2 міліметрів в діаметрі). Саме вони і створюють светлопровідний ефект. При цьому їх частка настільки мала в загальному обсязі (лише 4 %), що вони не зменшують міцності матеріалу, а блоки з літракона однорідні та цілісні і за внутрішньою структурою, і по зовнішній поверхні.

По міцності напівпрозорий бетон не поступається традиційному, тому з нього можливе будівництво навіть несучих конструкцій. Завдяки тому, що оптичне волокно володіє високою провідністю світла, цей напівпрозорий бетон може пропускати світло навіть якщо товщина блоку досягає декількох метрів (до двадцяти).

Відчутний мінус нового будівельного матеріалу - його висока ціна: вартість 1 кв. метра поверхні з літракона товщиною 200 мм складає більше тисячу євро. Ну це вже занадто! Набагато вигідніше в інтернет магазині http://www.bazar.kharkov.ua придбати різноманітні сучасні якісні будівельні матеріали.

Тим не менш, дизайнери і архітектори з усього світу вже звернули увагу на літракон і використовують його для декорування окремих будівель, або для створення оригінальних предметів інтер’єру.



Світлопровідний бетон оптимально вписується в поняття “модерн” і “хай-тек”, а оскільки саме ці напрями є сьогодні одними з найбільш затребуваних в архітектурі і дизайні інтер’єрів, дизайнери застосовують літракон в обробці зовнішніх стін і фасадів будівель, оформлення інтер’єрів, а також проектуванні адміністративних, медичних та інших установ.

У США світлопропускний бетон визнаний оптимальним матеріалом для огорож урядових будівель, а в Японії та Швеції з літракона вже збудували кілька об’єктів. Архітектор зі світовим ім’ям Заха Хадід використовувала прозорий бетон для проекту головного будинку автомобільного концерну BMW в Лейпцигу. Це будівля заслужила Німецьку архітектурну премію 2005 року.