Неймовірний проект Захі Хадід в Баку: Культурний Центр Гейдара Алієва

Культурний Центр Гейдара Алієва, розташований на однойменному проспекті в Баку, і побудований за проектом легендарної діви архітектури Захі Хадід, в 2014 р. авторитетною комісією був визнаний кращою будівлею в світі — а це, погодьтесь, неабияке визнання!

Сказати про нього краще, ніж це зробив один з членів журі відомої премії «Дизайн року», заснованою Музеєм дизайну в Лондоні, мабуть, не можна, тому цитуємо:

“Ця чарівна красива будівля блискучого архітектора на піку кар’єри. Воно така невинна і сексуальна, як піднесена вітром спідниця Мерилін Монро.”

До речі, Захі Хадід була єдиною жінкою, яка отримала гран-прі за 17 років існування цієї премії.

Сьогодні на території футуристичної інопланетної будівлі знаходиться аудіторіум (конгрес-центр), Музей ім. Гейдара Алієва, виставкові зали, ресторан, кафе та адміністративні офіси. А ось по посиланню новости Азербайджана ви дізнаєтесь про найсвіжіші і найважливіші події економічного, політичного і культурного життя цієї країни.



Якщо заглибитися в сенс творчості неповторної Захі Хадід, то можна побачити, як саме архітектура будівлі втілює її ідеї. Представляючи собою за формою хвилеподібне устремління вгору і плавне злиття з землею, культурний центр уособлює не тільки постмодерністський стиль маестро, але і нескінченність, символізуючи зв’язок минулого з майбутнім.

Про 4-поверховий аудіторіум довго розповідати немає сенсу — це два відмінно обладнаних конференц-зали, кімнати для зустрічей і переговорів, а також медіа-центр. Цікавіше зазирнути у виставкові зали культурного центру.



Розташована на першому поверсі шедевра Захі Хадід, виставка «Шедеври Азербайджану» приваблює можливістю познайомитися з унікальними експонатами, що розповідають про історію та культурну спадщину країни. В тому числі, побачити зразки наскальних малюнків з Гобустана, старовинні монети та ювелірні прикраси, середньовічні вироби з глини і міді, старовинні екземпляри Корану, Біблії і Тори. Зрозуміло, не обійшлося без традиційних азербайджанських килимів та музичних інструментів, звучання яких, до речі, можна послухати.



На другому поверсі культурного центру знаходиться виставка «Міні-Азербайджан»: макети 45 історичних та архітектурних пам’яток столиці та інших регіонів країни.

На третьому поверсі знаходиться виставка під привітною назвою «Ласкаво просимо в Азербайджан». Експозиція досить цікава: фотографії пам’яток і природних пам’яток країни, а також апетитні фото азербайджанського кулінарного мистецтва. Останні роботи належать відомому американському фотографу Петеру Ліппману.

Ну і, звичайно ж, сам Музей Гейдара Алієва, з колекцією якого починаєш знайомитися ще при вході — тут стоять автомобілі, які перебували у користуванні Гейдара Алієва з 1969 по 2003 рр. У триповерховій будівлі музею через фото і відео матеріали можна познайомитися з життям колишнього президента Азербайджану.