Як безпечно робити покупки в інтернеті?

Неважливо, наскільки ви досвідчені в покупках через інтернет, шахраї не дрімають і створюють все нові схеми. Тому безглуздо в темі «як купувати в інтернет-магазині безпечно» намагатися описати і застерегти від кожного лохотрону. Мета інша – нагадати прості правила безпеки, які всі разом відмінно захищають від найвитонченіших шахраїв.

За статистикою кількість «розводів» значно зростає в свята, адже люди вибирають подарунки рідним і друзям. До того ж у магазинах у цей період проводяться акції та пропонують хороші знижки. Дійсно, трапляються дуже вигідні пропозиції, і щоб їх знайти хочу порекомендувати сервіс Каталог цен Nadavi, де ви зможете порівняти на один і той же товар цінові пропозиції від різних продавців. Але частенько зустрічаються і випадки відвертого шахрайства.

Покупці в гонитві за халявою втрачають пильність. Тому перш ніж зробити чергове замовлення в інтернет-магазині пройдіться по кожному пункту. Правила не нові, але це не заважає нам час від часу їх забувати і вести себе спокійно.


Вибирайте тільки перевірені сайти

У свята, коли всі продавці навперебій пропонують низькі ціни і подарунки до кожної покупки, не варто тестувати нові ресурси. Особливо маловідомі.

Той факт, що магазин потрапив в ТОП-3 по вашому запиту ще не є ознакою його надійності. Це всього лише якісна робота сеошників. На знайомому сайті ймовірність бути залученим у шахрайську схему значно нижче. Наприклад, ми всі знаємо rozetka.com.ua або fotos.ua. Є ще інтернет-магазини, що представляють великі роздрібні мережі оффлайна.

Будьте особливо уважні до доменів. Досить поширений трюк, коли використовується відомий бренд з іншою доменною зоною. Замість .com написано .net або .org. Так, цінові пропозиції на таких сайтах можуть бути дуже привабливими. Але саме так лохотрони збирають у користувачів конфіденційну платіжну інформацію.


Протокол сайту повинен підтримувати шифрування

Адреса безпечного ресурсу починається з https://. Не варто робити покупки з вашої кредитної картки на сайті за адресою http://. Це не обов’язково лохотрон, але ваші платіжні реквізити не захищені про крадіжки. Ніколи не пересилайте номер Вашої кредитної картки по електронній пошті! Легальні магазини так не працюють.


Перевіряйте рахунки

Регулярно перевіряйте стан ваших карт рахунку та оплати. При перших підозрах телефонуйте на гарячу лінію вашого банку і як можна швидше вирішуйте питання. Підтверджуйте платіж з вашої кредитки, тільки після ретельної перевірки реквізитів.


Захистіть свій комп’ютер

Шахраї не завжди сидять і спокійно чекають, поки довірливі користувачі заглянуть на сайт і залишать свої реквізити. Іноді вони діють більш агресивно, використовуючи фішингові повідомлення. Встановіть надійний антивірус і заведіть звичку не натискати на спливаючі вікна. Як купувати в інтернет-магазині безпечно, якщо ваш власний комп’ютер – «прохідний двір»?!

І, звичайно ж, потрібно вибирати надійні паролі, а не типу “1234”, чи дату народження.


Використовуйте мобільні девайси

Солідні ресурси підтримують платежі з телефонів і обробляють такі замовлення не менш оперативно. В цьому відношенні приводів для занепокоєння немає. За кордоном користувачі вже й не пам’ятають, як купувати в інтернет-магазині без розумних гаджетів. Головна фішка в тому, щоб використовувати офіційні додатки великих торгових майданчиків або свого банку. Так ви зможете переглянути товари та провести оплату, не заходячи безпосередньо на сайт магазину.


Уникайте здійснювати платежі в громадських місцях

Звичайно, часи, коли люди ходили перевіряти пошту в інтернет-кафе давно пройшли. Але ситуації бувають різні. Якщо все ж доводиться проводити платіжну операцію в ненадійному місці, не забувайте вийти з облікового запису перш ніж відключитися.