“Пластикова” моторна олива як вирішення проблеми утилізації пластмасових відходів

Питання необхідності переробки використаних пластмасових виробів на сьогоднішній день у всіх країнах світу стоїть особливо гостро. Пов'язано це в першу чергу з тим, що пластмас стали виробляти достатньо багато, і поступово цими відходами почали переповнюватися сміттєві полігони.

Екологи бьють на сполох, оскільки пластик на відміну від більшості органічних відходів практично не розкладається, і якщо не вживати заходів по його утилізації, то скоро планета задихнеться в горах пластмаси. Тому зараз ученими активно розробляються різні способи переробки виробів з пластмаси.

Унікальна технологія “пластикового” моторного масла, розроблена кілька років тому спільними зусиллями хіміків компанії Chevron і Університету Кентуккі, вбиває відразу двох зайців: вирішує проблему забруднення навколишнього середовища пластиковими відходами і дозволяє автолюбителям скоротити споживання пального.

Згідно повідомлення прес-релізу Американського хімічного товариства з посиланням на публікацію в галузевому журналі Energy & Fuels, мова йде про технологію термічної переробки пластикових відходів на основі поліетилену. Створена в лабораторіях компанії Chevron і Університету Кентуккі методика передбачає розкладання поліетилену до воску, який потім може бути перероблений у високоякісний мастильний матеріал.

В експерименті, проведеному під керівництвом доктора Стівена Міллера (Stephen J. Miller), у віск потрібної якості було перетворено близько 60% підготовленого для цієї мети пластикового вторсировини. Отримана речовина мало молекулярні характеристики, що роблять її придатним для виготовлення як моторних, так і трансмісійних масел високої якості. Як стверджується в документі, отримані з поліетиленового воску масла дозволять автовиробникам домогтися відповідності їх продукції новим вимогам в області економії палива.

Незважаючи на те, що для виготовлення “пластикового масла” використовувався технологічний процес, що застосовується компанією Chevron ще з початку 90-х років минулого століття, автори дослідження вважають, що отримувані таким чином мастильні матеріали можуть конкурувати навіть з куди більш дорогими маслами, що отримуються на основі воску Фішера-Тропша, де в якості вихідної сировини використовується природний газ.


Если вы не знаете, где можно качественное автомобильное масло купить по наилучшей в Украине стоимости, тут советую ознакомиться с выгодными предложениями от интернет магазина pro100oil.ua.