Taisun: найбільший у світі підйомний кран

Для реалізації масштабного проекту можна залучити велику кількість різноманітного обладнання, а можна обмежитися однією машиною, здатною замінити їх всіх. До таких розробок належить китайський мостовий кран Taisun, який на сьогоднішній день є найбільшим у світі вантажопідйомним механізмом.

Свою назву кран отримав на честь священної гори, що знаходиться в провінції Шаньдун. Велетень, який завдяки своїй вантажопідйомності в 20,1 тисячі тонн потрапив до Книги рекордів Гіннеса, зібрали і запустили в експлуатацію у квітні 2009 року на китайському суднобудівному заводі Yantai Raffles (провінція Шаньдун). Taisun на церемонії відкриття підняв баржу вагою в 20133 тонн на 30 метрів над водою, за що отримав сертифікат від American Bureau of Shipping (ABS).

Специфічний пристрій мостового крана відкрив дорогу новим технологіям в суднобудівників області. Як зазначалось, підйомний кран технічно розрахований на підйом вантажу вагою 20 000 тонн. Це приблизно 420 танків Т-90 або 20 тисяч автомобілів.

Логічно виникає питання, а для чого такий підйомний кран необхідний і як він буде використовуватися?

Кран потрібен для використання в будівництві танкерів і нафтових платформ. Для цього компанія Yantai Raffles Shipyard (YRS) запропонувала свою схему роботи з будівництва цих кораблів і платформ, що дозволить скоротити в кілька разів терміни і трудовитрати, а, в кінцевому рахунку, і вартість самих танкерів і нафтових платформ.



Збірка бурової платформи буде відбуватися приблизно так. Верхня частина платформи подається під кран на баржі, далі кран піднімає її на висоту приблизно 50 метрів, баржа відпливає, а під кран буксирують нижню частину бурової платформи. Верхня частина опускається на нижню і платформа після перевірки стиків практично готова.

Для створення фундаменту мостового крана були вириті котловани, в які залили бетон. В результаті утворився надміцний майданчик, на який були встановлені опори крана, виконані з залізобетону. Балка між опорами - сталева.

На розробку і спорудження такого пристрою мостового крана знадобилося 7 років, ще рік зайняли приготування до випробувань під навантаженням.

Для чого використовуються мостові електричні крани, особливості конструкції, і експлуатації дізнайтесь на http://www.krankomplekt.com/grcran/most/, а якщо ви бажаєте придбати дане обладнання звертайтесь в компанію Кранкомплект.