Кофеїн переможе втому нервової системи

Експерти виявили, що втома виникає не тільки після важкого робочого дня, але навіть після катання на велосипеді. Позбутися від неприємних відчуттів у цьому випадку, на їхню думку, допоможе кофеїн.

Співробітники Університету Окленда встановили, що кофеїн сприяє зняттю втоми центральної нервової системи людини після активного тренування. Як відомо, кава містить значну долю цієї речовини, але що робити, коли її вживання в силу певних причин має бути обмеженим, або взагалі неприпустимим, чим можна замінити каву? Відповідь на це питання ви знайдете на сторінках сайту prokavu.in.ua.

Відомо, що фізичні навантаження іноді призводять до втрати контролю нервової системи над м’язовою роботою. Таким чином, у людини виникають труднощі з рухом кінцівок через втому. Тим не менш, до недавнього часу представники наукового світу не знали, наскільки сильно впливає на втому моторні системи на зразок тих, які беруть участь в русі очей.

В рамках нового дослідження, до якого вчені залучили 11 велогонщиків, було доведено, що такий зв’язок існує. Під час дослідження добровольців попросили тренуватися на велотренажерах протягом трьох годин. Фахівці попросили деяких учасників дослідження вживати кофеїн в процесі тренування. Ці спортсмени отримали дозу кофеїну, еквівалентну двом чашкам кави. Добровольці, що увійшли в контрольну групу, обходилися без кофеїну. Їм вчені давали плацебо.

Виявилося, що кофеїн сприяє збільшенню активності деяких нейропередатчиків, і під його впливом їх робота стає більш інтенсивною. Експерти припускають, що через втому активність нейропередатчиків знижується. Коли спортсмени закінчували своє тренування, вчені перевіряли рух їх очей. Згідно з отриманими даними, якщо фізичні навантаження приводили до того, що ці рухи сповільнювалися, в організмі учасників дослідів спостерігався дисбаланс в активності нейропередатчиков. Проте вживання спортсменами кофеїну допомагало відновити нормальну активність.