Місто на Дніпрі

Існує думка, що в Дніпропетровську абсолютно немає нічого привабливого, що дороги тут жахливі, а водії недисципліновані. Щодо водіїв і доріг можна погодитися з цим дійсно тут є проблеми. Але щодо пам'яток і краси міста прийшла пора розвіювати стереотипи.

Дніпропетровськ розкинувся по обидва боки Дніпра, в самому серці України, де сходяться дві половини країни. Звідки і куди не довелося б добиратися по Україні, напевно ваш шлях буде лежати через Дніпропетровськ – найбільший залізничний і транспортний вузол країни. Місто було задумане, як третя столиця Російської імперії, але так і не отримало такого статусу і з часом стало звичайним провінційним містечком. Втім, у другій половині ХІХ століття місто перетворилося на великий промисловий гігант, таким воно є і зараз.

До речі, про всі найсвіжіші і найважливіші новтини Дніпропетровська ви можете дізнатись зі сторінок популярного видання misto.news .

Гордість Дніпропетровська і його головна визначна пам’ятка – це річка Дніпро. Дніпропетровська набережна є найдовшою в Європі — вздовж правого берега Дніпра вона простягнулася більш ніж на 23 км.



Те, що місто має потужну промисловість і накопичило мільйони тонн відходів металургії, дозволило сформувати і зміцнити берег великим бульваром. Створити паркову зону, а також протягнути з заходу на схід, на всю довжину міста міста, новий проспект – Набережну. Через Дніпро в місті проходить 5 мостів.

Спочатку був побудований Амурський міст у 1884 році. Проект реалізував російський інженер-мостобудівник професор Н. П. Белелюбський. Урочисте відкриття мосту відбулося 18 травня 1884 року, разом з відкриттям Екатериненської залізниці. А до цього, протягом двох століть, річка Дніпро була перешкодою на великому шляху з Батурина через Гадяч, Полтаву, Кобеляки, Перевалочну, Сичу до Перекопу. Тут був влаштований перевіз. На правому березі розташувалася слобода Нові Кайдаки, а на лівому березі — слобода Кам’янка.

Найдовшим є Кайдакский міст, який дозволив транзитному автотранспорту їхати по дорозі Київ Донецьк без заїзду в місто, і дав змогу розпочати житлове будівництво на лівому березі річки. 10 листопада 1982 року міст був урочисто відкритий. Довжина його 1732 м, 3-рядний рух автотранспорту в обидві сторони.

Найкрасивішим вважається Мерефо-Херсонський залізничний міст - найперший міст, побудований у формі дуги.



Необхідно було провести залізничну гілку на південь, і це було важким завданням, оскільки станція Нижньодніпровськ на лівому березі Дніпра перебувала лівіше станції Південного вокзалу, і з’єднати їх прямою лінією було неможливо, оскільки основна гілка зі сходу на захід проходила якраз через Центральний вокзал, і ніяк не повертала назад на схід. Перед інженерами-проектувальниками поставили завдання поєднати ці станції, з чим вони чудово справились.

Серед пам’яток Дніпропетровська варто згадати найбільшу в Україні колекцію кам’яних Скіфських баб. Розташована вона на галявині біля Історичного музею. Тут їх налічується близько 80, колекція вважається чи не найбільшою кам’яних статуй у світі. Деяким статуям понад 5 тисяч років, втім вони чудово збереглися до наших часів.