Звіт про збитий над Україною малайзійський «Боїнг» опублікують восени

Прокуратура Нідерландів пообіцяла опублікувати перший звіт про збитий над територією України малайзійський літак МН17 цієї осені. Як повідомляється, він буде не остаточним.

У звіті буде названо зброю, з якої збили «Боїнг». Відомство зазначає, що розслідування помітно просунулося, але остаточні висновки не може зробити через відсутність частини даних. «Комісія з розслідування досі чекає інформації від РФ щодо розташування „Бука“», — йдеться в прес-релізі.

Голова ж українських експертів, що розслідують цю жахливу трагедію, котра забрала життя 298 людей, Олександр Григорович Рувин абсолютно переконаний у причетності терористів самопроголошеної ДНР до знищення літака. Маючи беззаперечні докази злочину, він готувався представити відповідний акт представникам Нідерландів. Очевидно, ці документи були вкрай небезпечні для бойовиків, і тим, хто стоїть за ними, інакше чим можна пояснити аж два випадки замаху на життя Рувина.   

А тим часом сім’ї 6-ти бортпровідників трагічного рейсу МН17 подали до суду на авіакомпанію «Малайзійські авіалінії», передає агентство Reuters. Сім’ї жертв авіакатастрофи вважають компанію винною в халатності та недотриманні умов договору, зокрема, вони переконані, що Malaysian Airlines при плануванні польоту проігнорувала тодішню екстремальну ситуацію в Україні. Про це оголосив юрист Балан Наїр, що представляє інтереси сімей 6-ти малазійських членів екіпажу, які стали першими, хто звернувся до суду із звинуваченнями про вину перевізника у трагедії. При цьому Наїр вважає, що авіакомпанія повинна була бути не менш обережною при виборі припустимого маршруту.

У «Малайзійських авіалініях» вже повідомили про неможливість пояснювати позов, так як ще не отримали його офіційний текст.

Родичі загиблих стверджують, що Malaysia Airlines не змогла забезпечити безпеку службовців у процесі польоту над зоною конфлікту. На його борту перебували 298 чоловік, всі загинули. Вони планують добитися виплати компенсацій.

Разом з тим розмір необхідних виплат не повідомляється. В позові зазначено, що авіаперевізник неадекватно оцінив вихідні ризики, що зумовило невиправданий ризик для пілотів і призвело до масових людських жертв.

Дещо раніше учільник австралійського штату Новий Південний Уельс Майкл Барнс визнав загибель людей внаслідок збиття Боїнга у небі над Донбасом частиною «грубого масового вбивства», ініційоване російською стороною. Керівник відомства також підкреслив, що «надзвичайно важливим є встановлення обставин трагедії», в результаті якої загинули 283 пасажири і 15 членів екіпажу.