Чи варто ставити ГБО на автомобіль?

Ціни на бензин ростуть і ростуть, вже навіть боязко заїжджати на заправку! Через це одні водії починають замислюватися про можливість зміни свого занадто ненажерливого чотириколісного коня, інші — про переведення його на інше «харчування». Саме про другий варіант і піде мова.

Страшилок про газобалонне обладнання існує чимало. В Інтернеті можна знайти дуже багато історій про вибухи автомобілів, розкидані тіла водіїв, учаділих пасажирів, і так далі. Захисників альтернативного виду палива знайдеться не менше. Але давайте подивимося на ГБО, так би мовити, зі сторони і спробуємо розібратися: чи так страшний чорт, як його малюють?


Два в одному

При установці ГБО на авто в його конструкції практично нічого не змінюється. Єдине, електромагнітний клапан для перекриття подачі газу встановлюється в розрив паливної магістралі. Всі інші штатні деталі і вузли залишаються без змін, адже газобалонне обладнання, по суті, є доповненням. Тому автомобіль буде працювати на двох видах палива: бензині й газі. При бажанні або необхідності ГБО можна зняти і прибрати. А якщо ж вам потрібно якісно і недорого встановити ГБО в Харкові, раджу скористатися послугами компанії GBO service.


Плюси газобалонного обладнання

1. Головною перевагою альтернативного палива вважається його ціна. Все-таки наразі газ істотно дешевше бензину. А це важливо для людей, що “намотують” сотню-дві, а то і більше кілометрів у день.

2. Так як октанове число більше 100, при роботі на газі виключається можливість детонації.

3. Завдяки летючості газу, він не змиває мастило зі стінок циліндрів. До того ж, краще перемішується з повітрям, а це сприятливо позначається на рівномірному згорянні. Тому циліндро-поршнева група в двигуні буде служити довше.

4. Масло повільніше втрачає свої властивості, тому міняти його доведеться рідше.

5. У порівнянні з бензином від газу утворюється помітно менше нагару.


Мінуси ГБО

1. Час від часу потрібно зливати конденсат з редуктора. Процедура не дуже складна, головне — про неї не забувати.

2. Балон з газом займає багато життєво важливого місця в багажнику. Можна, правда, придбати тороїдальний балон. Він встановлюється в нішу, призначену для запасного колеса. Але коштує досить дорого, газу туди поміщається менше, так і без запаски їздити не дуже приємно.

3. Газобалонне обладнання обтяжує автомобіль в середньому на 30-50 кг

4. Двигун не заведеться на газі в мороз. Спочатку потрібно прогрівати його бензином.

5. Зростає періодичність заміни повітряного фільтра.

6. Заправок, здатних «нагодувати» авто газом, не так багато, тому там майже завжди черги. Так і в далекі подорожі їхати напряжно.