“Розумні” кросівки від easyJet підкажуть дорогу в незнайомому місті

Скільки разів у незнайомому місті, вам доводилося "занурюватися" в смартфон, щоб подивитися маршрут в Google Maps або Apple Maps? Це досить незручно як для вас, так і для людей, з якими ви ризикуєте зіткнутися на тротуарі.

Це смарт-взуття створено, щоб допомогти користувачам пересуватися по місцевості, насолоджуючись виглядом, і звільнити мандрівників від необхідності постійно дивитися на екран смартфона для складання правильного маршруту.

Якщо вам потрібне комфортне і стильне взуття, ви можете купити чоловічі кеди виробництва фабрики Prime Shoes. А от європейська авіалінія easyJet, що вже зробила подорожі по континенту простішими і дешевшими, тепер вирішила полегшити життя пасажирам, коли вони зійдуть з трапу літака. Компанія випустила пілотний зразок “розумних” кросівок Sneakairs, які з допомогою вібрації вказують, в яку сторону йти в незнайомому місті.

Кросівки оснащені мініатюрною копією Arduino, модулем Bluetooth і вібромоторчиком – таким же, який використовується в звичайних смартфонах. Всі компоненти поміщені в пластиковий контейнер, через який здійснюються вібрації. Система була запрограмована в додатку Arduino Sketch.



Bluetooth Low Energy використовується, щоб приєднати вбудовані у взуття компоненти до відповідного додатка iOS, яке управляє “начинкою” кросівок. Воно також базується на картах Google Maps і Google Maps Directions API.

Користувач встановлює своє місце призначення через додаток, який вибудовує маршрут і використовує GPS, щоб стежити за пересуванням. Як тільки власник “розумних” кросівок встановив маршрут, можна прибрати смартфон в кишеню і просто слідувати інструкціям” цього розумного взуття. Система визначає, коли користувач наближається до перехрестя, і посилає вібрацію в правий або лівий кросівок в залежності від того, куди слід повернути.

У разі якщо користувач повернув в неправильну сторону або пропустив поворот, обидва кросівка попередять його про це за допомогою подвійної вібрації. Якщо ж мандрівник заблукав або вирішив відхилитися від запланованого шляху, система побудує маршрут знову і таким чином доведе до кінцевої точки. Три вібрації поспіль на обох кросівках позначають, що користувач дійшов до місця призначення.

Sneakairs були представлені на заході easyJet – Barcelona Street Project, де учасники випробування могли прогулятися в смарт-кросівках по вулицях Барселони (Іспанія). Надалі авіакомпанія збирається продавати “розумне” взуття пасажирам на своїх рейсах.