Грибок нігтів: причини і симптоми

Ніжне сонечко, чисте море, золотий пляжний пісочок, чудова засмага покриває ваше бездоганне тіло. Але звідки взялись ці болючі тріщинки між пальцями, і чому нігті стали негарними, з жовтуватим відтінком? Скоріш за все ви стали жертвою грибкового захворювання нігтів – поширеної хвороби, що має багато різновидів. Вони різняться в залежності від збудника, що спричинив ураження епітелію, шляхів зараження і симптомів, прояви яких викликані взаємодією патогенного або умовно-патогенного грибка і організму людини.

Передача грибка здійснюється від хворого чи носія інфекції до здорової людини, набагато рідше реєструються випадки рецидивів захворювання (це можливо тільки при несвоєчасному припиненні призначеної терапії або ослабленні захисних сил). Щодо лікування різних грибкових уражень раджу ознайомитись з корисною статтею http://www.virtus.ua/gribkovye-zabolevaniya-nogtei.html, там же ви дізнаєтесь про ефективні методики, що застосовуються у клініці VIRTUS.

Проявами грибкових захворювань нігтя є: ламкість, розшарування нігтя; поступово наростаюче потовщення; на пізніх стадіях руйнування нігтьової пластини (кришіння); порушення контуру нормальної форми нігтя; зміни натурального кольору (ніготь набуває нездоровий вигляд, темніє, забарвлення пластини змінюється до білого, коричневого, зеленого відтінку).

Ідеальним середовищем для розмноження грибків є слаболужне і нейтральне середовище, найчастіше при кислотності РН=6-6,7 (кислотність здорової людини має показник 5,5). Дріжджові мікроорганізми (грибки) не розмножуються в кислому середовищі – при влученні в несприятливі умови вони утворюють спорові форми збудників мікозів. Отже, фактором ризику є пітливість, завдяки якій кислотність шкіри і нігтя зміщується в лужний бік. При цьому посилюється потовиділення, а підвищена вологість також сприятливо впливає на життєдіяльність хвороботворних мікроорганізмів.

Ризик зараження грибковими захворюваннями максимально високий в лазнях, басейнах, душових. Що стосується сушіння (втрати великої кількості вологи), то вона не здатна знищити збудників мікозів – в таких умовах їх розвиток тільки сповільнюється або тимчасово призупиняється. Навіть найменша лусочка шкіри, на якій збереглися збудники чи їх спори, може стати збудником нового осередку інфекції.

Грибки є дуже стійкими мікроорганізмами, які також легко можуть переносити зниження температури і не бояться заморожування. А ось значне підвищення температури здатне їх занапастити. Щоб продезінфікувати одяг, білизну та інші предмети побуту, їх досить прокип’ятити протягом 5 хвилин. Взуття кип’ятінню не піддається – воно дезінфікується 1% розчином формаліну (речі, що підлягають обробці, поміщаються в целофановий пакет і витримуються протягом 60-90 хвилин) . Згубним для мікозів також є хлорамін, в якому вони гинуть протягом півгодини.