Що зробила Польща зі сміттям, коли опинилася у ЄС? Приклад для України. ФОТО

15 років тому в 38-мільйонній Польщі була понад тисячу сміттєзвалищ, значна частина з яких загрожувала навколишньому середовищу й не відповідала європейським стандартам. Нині їх наполовину менше, а ті, які функціонують, модернізовані й часто обладнані системами газовідведення і моніторингу. Інтегруючись в ЄС, поляки змушені були закрити шкідливі сміттєзвалища, а інші модернізувати.
Впродовж кількох років у Польщі діяла державна програма, яка допомагала отримати фінансування на закриття небезпечних см

”Ситуація зі сміттєзвалищами у Польщі почала змінюватися після того, як країна обрала курс на ЄС, – говорить Лукаш Туровський з польського Міністерства охорони навколишнього середовища. – Ставши у 1990-х на шлях євроінтеграції, поляки мусили пристосувати своє національне законодавство до європейського в питаннях, що, зокрема, стосуються сміття. Відтак значно суворішими стали вимоги щодо утримання сміттєзвалищ та нагляду за ними”, передають ”Вікна”.


«Польща домовилася з ЄС про певний перехідний період для впорядкування сміттєзвалищ. Передусім було здійснено перевірку усіх сміттєзвалищ, ми з’ясовували, в якому вони стані, як управляються, чого там не вистачає і що треба зробити, щоб ці сміттєзвалища довести до стандартів ЄС», – розповідає Туровський.


За словами Туровського, власники тих сміттєзвалищ, які не вдалося пристосувати до європейських вимог, мусили їх закрити. Разом із тим покращився технічний стан тих, які залишилися.


Важливим етапом у вирішенні проблеми відходів стала так звана «сміттєва революція» впродовж 2012-2013 років, коли держава повністю передала питання комунальних відходів органам самоврядування. Відтоді саме місцева влада у Польщі встановлює ціни для мешканців будинків за вивезення сміття, а також відповідає за реалізацію директив Євросоюзу в цій галузі, зокрема його сортування та переробку.


Аби мінімалізувати можливість пожеж на сміттєзвалищах, у Польщі заборонили складувати на них легкозаймисті та вибухові субстанції. Як пояснює експерт, перш ніж такі матеріали можуть потрапити на звалище, їх мусять нейтралізувати або переробити.


Під модернізованим сміттєзвалищем мусить бути відповідна ізоляція, аби гази, які виділяються зі сміття, не проникали в ґрунт. Такий отруйний і шкідливий для навколишнього середовища газ може мігрувати навіть на відстань кількох кілометрів, наголошує експерт.


Впродовж кількох років у Польщі діяла державна програма, яка допомагала отримати фінансування на закриття небезпечних сміттєзвалищ.


Детальніше про те, за які кошти у Польщі вдалося модернізувати й технічно обладнати багато сміттєзвалищ, а також, як заохочували людей і органи самоврядування до сортування та переробки сміття, — у публікації Радіо Свобода.