У Бангладеш навчились робити кондиціонер, якому не потрібна електрика

У Бангладеш живуть бідні люди — у багатьох немає електрики, а їхні будинки зроблені з оцинкованої жерсті. Влітку всередині такого приміщення стоїть неймовірна спека аж до 45○С, і в таких жахливих умовах потерпає понад 70 % населення країни. Саме для них був створений кондиціонер, який може працювати без електрики.

Відразу потрібно зазначити, що по функціональності його навіть порівнювати не можна з сучасними кондиціонерами, представленими в інтернет магазині ТехДом, втім, і такий примітивний пристрій здатний дещо полегшити життя бідолаших бангладешців.

Отож, винахіднику по імені Ешис Пол вдалося знайти ідеальне рішення для країн з екстремально жарким кліматом, де значна частина населення живе в сільській місцевості, і не має грошей ні на покупку звичного нам кондиціонера, ні навіть електрики в будинку.

Експерименти показали, що можна охолодити повітря в приміщенні за допомогою нехитрого пристрою, зробленої з підручних матеріалів. Власне, досить назбирати використаних пластикових пляшок, яких в наш час всюди достатньо. Від пляшок відрізаються половинки, і таким чином утворюється щось на зразок пластикових воронок. Потім береться проста фанера, робиться з неї щит з отворами, в які ці пляшкові воронками і вставляються.

Потім щит закріплюється в стінному отворі або в вікні широкими частинами пляшок назовні - “кондиціонер” готовий!

Принцип роботи цього “кондиціонера” простий, і грунтується на елементарних законах фізики: повітря, проходячи через воронки пляшок стискається і за рахунок зміни тиску відбувається його охолодження. Як показали експерименти, всередині стає приблизно на п’ять градусів прохолодніше.

Раніше, а точніше в травні 2016 року, відеозапис, що ілюструє зовнішній вигляд химерного винаходу індійського виробництва була опублікована в інтернеті, однак, елементна база пристрою була оприлюднена тільки зараз.



Згідно з даними, наданими інтернет-виданням Phys.org ідею створення “екокондиционера” підхопили співробітники організації Grameen Intel, яка є однією з основних дочірніх компаній, що перебувають у підпорядкуванні Intel.

Відпрацювавши технологію, ентузіасти почали їздити по селах Бангладеш і навчати місцевих жителів, як рятуватися від спеки. Таким чином вже понад 25 тисяч помешкань найбідніших верств населення цієї країни вже облпднані подібними пристроями.