Памуккале — природне диво Туреччини

Памуккале – це унікальна природна пам'ятка Туреччини, яка стала об'єктом пильної уваги туристів усього світу. Художники і мандрівники, натуралісти і геологи - кожен тут знайшов свій інтерес, в цьому дивовижному природному утворенні. А ще ці місця завдяки фантастичним неповторним пейзажам називають "восьмим чудом світу".

Памуккале в перекладі з турецької означає “бавовняний замок”. Якщо поглянути на нього з боку, то білосніжні яруси мають вигляд схожий з терасами палацу. У стародавні часи це місце сподобалося королівській династії Атталідів. Зараз недалеко від терас можна побачити руїни древніх бань і храмів.

Вже в II столітті до нашої ери біля терас виріс античний курорт Ієреполіс. Термальне джерело, що виходить на поверхню пагорба, висотою в 200 метрів, сформувало цей дивовижний природний об’єкт. Нині тут можна побачити каскад терасових ванн з білосніжними сталактитами.



Памуккале складається з 17 геотермальних джерел. Температура води коливається від 35 до 100 градусів за Цельсієм. Самі ж тераси утворені з травертину, який представляє собою гірську породу, сформовану мінералами карбонату кальцію. Іншими словами, травертин – це вапняковий туф. В результаті відкладення осадів на схилі пагорба з термального джерела і утворилися ці білосніжні унікальні водойми-тераси.

З античних часів химерні водойми використовувалися як природні басейни. Нині пагорб відкритий для відвідування цілодобово, Однак ходіння по травертинам, за винятком доріжки, що веде від підніжжя до вершини, заборонено, так як ця гірська порода досить тендітна. Купання в водоймах заборонено. Для цих цілей відкритий басейн Клеопатри, побудований також на термальному джерелі в античний час.

Памуккале разом з античним містом Ієреполісом, включені в 1988 році до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Цей тандем є одним з найважливіших центрів туризму Туреччини.



Ці місця також відіграють важливу роль у історії християнства. Саме у Ієреполісі загинув один з 12 апостолів, Філіп, а в IV столітті місто стало осередком єпископства. Сьогодні тут можна побачити найбільший античний некрополь, античний театр місткістю 12 тис. осіб, храм Аполлона і мартирій святого Пилипа.

А ось тут poehalisnami.ua/turciya ви зможете вигідно замовити чудові тури в Туреччину з Києва. Туристичне агентство “Поїхали з нами” гарантує чудовий комфортний і безпечний відпочиной по доступній ціні.