Розумний ніж Smart knife дозволить аналізувати продукти

Дізнатися про калорійність, вміст поживних речовин і вітамінів у різних типах продуктів сьогодні дозволяє маса джерел – від паперових «бабусиних» збірників рецептів з об'ємними таблицями до онлайн-калькуляторів, доступних з комп'ютера або планшета при підключенні до мережі інтернет.

Мясорубки, овочерізки, жарильні поверхні, холодильні камери, посудомийні машини, і інше якісне обладнання для столової пропонує компанія “Європейські Технології Обладнання”

Втім, всі ці джерела забезпечують лише приблизні дані, оскільки кількість тих самих вітамінів значно змінюється в залежності від свіжості фруктів або овочів, строків та умов їх зберігання, інших факторів. Наскільки зручніше було б мати індивідуальний прилад, що дозволяє з’ясувати калорійність, вміст корисних або шкідливих речовин індивідуально в домашніх умовах, в кожному використовуваному продукті.

Своєрідну відповідь на це побажання представив на сайті оригінальних розробок Electrolux Design Lab молодий корейський дизайнер Джон Чанг де (Jeon Chang dae). Його «розумний ніж» Smart knife оснащений декількома сенсорами, світлодіодним екраном і дозволяє не просто нарізати продукти, але і оцінювати при цьому їх якість.



Цей концептуальний ніж в лічені секунди після контакту з продуктом надає інформацію про:

– свіжість – у відсотках, а також про температуру, вміст вологи, цукру і пестицидів;

– бактеріальне середовище: наявність або відсутність бактеріальної інфекції, хвороботворного середовища, тощо;

– поживні речовини: вміст білків, жирів, вуглеводів, основних вітамінів і мікроелементів.

Більш того, за бажанням користувача ніж при нарізуванні може проводити обробку зрізу негативними іонами, що подовжують і зберігають свіжість м’яса, риби, фруктів, овочів та інших продуктів при необхідності подальшого зберігання невикористаних залишків.

Інформація передбачається в цифровому вигляді – на вбудованому в поверхню дисплеї, а також у голосовому варіанті. Останній особливо зручний літнім людям, і з поганим зором. Зарядка ножа енергією передбачається через підставку – док-станцію.

По ідеї розробника, подібний ніж міг би запобігти масі отруєнь, інших шлунково-кишкових захворювань, що виникають через вживання несвіжих, забруднених пестицидами та інших неякісних продуктів. Не менш корисний він був би людям, що використовують у своєму харчуванні різні варіанти дієт.