Електронна сітка для риб SafetyNet

Якщо за назвою цієї статті ви вирішили, що в ній піде мова про соціальну мережу для сомів і карасів, або про підключення всіх електричних вугрів до енергетичної системи, то ви помиляєтеся. Мова піде про проект сітки для лову риби, але не звичайної, яка губить рибне багатство, а про безпечну та максимально екологічну електронну сітку, яка вміє випускати на волю мальків і непромислових риб.

Харчування 40 відсотків населення Землі неможливе без ресурсів океану. Тому без риболовних сіток у цій ситуації неможливо обійтись, але їх величезний недолік полягає в тому, що вони “гребуть” всю рибу дочиста, не шкодуючи мальків. У підсумку в багатьох випадках океанічні простори буквально спустошуються і вимирають.

Суть проекту електронної сітки SafetyNet (”безпечна сітка”) в тому, що вона залишає для маленьких рибок лазівки - спеціальні круглі віконця. Вікна ще й підсвічуються, щоб дурні рибки легко знаходили до них дорогу: відомо, що світло привертає увагу більшості видів промислових риб. Крім мальків, впровадження таких сіток допоможе врятувати і нецільову рибу, яку ми все одно не їмо, а вона дуже важлива для екосистеми океану.



Опинившись в рибній метушні, яка утворюється в задній частині сітки, мальки зрозуміють, що пора “робити ноги”, і попливуть до світлових дірок. При цьому енергія, яка потрібна для світіння “віконець”, буде отримуватися за рахунок самого руху сітки. Кожне віконце - круглий девайс з лопатями, які обертаються при будь-якому русі у воді і виробляють слабкий струм.

З іншого боку, підсвічування сіток може залучати до них ще більше риби. Так що рибалки, і навіть браконьєри, будуть, загалом, зацікавлені в такому удосконаленні своєї рибальської снасті.



Автор цієї ідеї, Ден Уотсон (Dan Watson), підійшов до неї з усією серйозністю. Ним вже виготовлено експериментальний зразок “віконця” для сітки. З метою пошуку фондів і пропаганди своєї “електронної сітки” Ден Уотсон створив окремий сайт, а саму ідею відправив на конкурс новацій Time To Care від швейцарської фірми Victorinox.

Справжній рибалка гідно оцінить всі переваги радіокеровані човники Carpboat, адже вони оснащені і сучасними ехолотами, і додаткові акумулятори і годівниці для прикорма риби, а також багато інших корисних аксесуарів для вдалої рибної ловлі. На всі моделі 18 місяців гарантії!