«Багатоока» камера, яка допоможе створити свою віртуальну реальність

У найближчі роки віртуальна реальність вийде на якісно новий рівень технічного розвитку. Окуляри віртуальної реальності, що з'являються сьогодні на ринку, сприяють появі і перших камер, які дозволять створювати відповідний контент.

В останні кілька місяців в медіа просторі з’являється все більше розмов та відомостей про розвиток технологій віртуальної реальності. Зокрема мова йде про всілякі гарнітури, спеціальні окуляри, здатні проектувати зображення так, що у людини створюється враження повного візуального занурення в події. Однак, для того, щоб створювати контент подібного роду необхідно спеціальне обладнання.

У зв’язку з усім цим популярна соціальна мережа Facebook, яка, як відомо, володіє власним брендом окулярів віртуальної реальності, анонсувала нову камеру, яка буде використовуватися для створення відповідного контенту.

Пристрій отримав назву The Facebook Surround 360 і зовні нагадує дзигу, або навіть якусь фантастичну літаючу тарілку. Обладнання дозволяє вести зйомку під кутом 360 градусів, реєструючи все, що відбувається навколо. Допомагають йому в цьому 17 камер, частина яких встановлена одна за одною в спеціальному барабані. Всі камери – ширококутні. Чотирнадцять з них мають дозвіл 4.1 мегапікселя. Ще 3 камери – це так званий «риб’яче око». Одна з них знаходиться на вершині, а дві інших внизу.



Неймовірна кількість даних, що надходить від усіх цих камер, обробляється комп’ютером з ОС Linux з RAID 5 SSD-масивом, який записує дані на вісім дисків одночасно. Компанія зробила управління установкою камер легким через веб-інтерфейс, який дозволяє користувачам регулювати витримку, експозицію, частоту кадрів і посилення.

Програмне забезпечення, яке зшиває дані, усуває відмінності між тим, що пари камер можуть бачити одночасно. Компанія каже, що цей метод математично складніший, ніж традиційні системи зшивання відео, але він дає кращі результати. Кінцеві результати 3D/360-відео можна виводити у вирішенні 4К, 6К або 8К на кожне око.

Відео можна подивитися на Oculus Rift та інших шоломах віртуальної реальності за допомогою Facebook, Dynamic Streaming кодека. Його також можна відправити на Facebook і інші веб-сайти. А коштує повний комплект The Facebook Surround 360 приблизно 30 тисяч доларів.

Інтернет магазин Alarm пропонує сучасні відеокамери, домофони, а також інше надійне обладнання для відеоспостереження, контролю доступу, сигналізації.