Що таке протеїн і навіщо він потрібен організму?

Протеїн — це звичайний білок, який необхідний кожному живому організму. В багатьох продуктах харчування його достатньо, але не завжди такої кількості вистачає людині, особливо якщо вона спортсмен і втрачає багато сил і енергії на тренування.

Користь протеїну

Білок є в багатьох продуктах харчування (в м’ясі, рибі, сирі, яйцях тощо). Але якісне спортивне харчування, як наприклад, протеїновий коктейль, може заповнити той необхідний добовий запас білка, який потребує людський організм. Якщо його приймати між прийомами їжі, то він також розвантажить шлунково-кишковий тракт, і їжа буде легше і швидше засвоюватися.

При розщепленні білок розпадається на амінокислоти. Білок, що знаходиться в різних продуктах харчування, має різний склад амінокислот. Тому спортсмену-початківцю і професіоналу необхідно вживати різноманітні продукти, що містять білок, а також добавки протеїну, щоб отримувати різні амінокислоти в достатній кількості.


Як потрібно вживати протеїн?

У першу чергу потрібно вирішити, в який час вживати протеїн. Цей момент кожен визначає індивідуально. Деякі воліють ранковий час прямо перед тренуванням, комусь зручно робити це після тренування, після сніданку, але перед обідом, а хто його вживає перед сном. Використовувати білок можна в якості перекусу або заміни одного із прийомів їжі.

На сьогоднішній день якість багатого на білок курячого м’яса можна поставити під сумнів, а ось чистий білок, який продається як спортивна добавка, завоював прихильність багатьох. Його беруть не тільки спортсмени, але і звичайні люди, які хочуть покращити свій фізичний стан і якість харчування.