Китайський контейнеровоз успішно пройшов через реконструйований Панамський канал

Минулого тижня контейнеровоз Cosco Shipping Panama став першим судном, котре пройшло через нові шлюзові каскади реконструйованого Панамського каналу. Шлях від карибського до тихоокеанського узбережжя країни зайняв близько 10 годин.

“Запуск третьої черги шлюзів - це відповідь Панами на зростаючі раз від разу потреби ринку морських перевезень, він символізує собою новий приклад стійкого зростання”, - заявив на урочистій церемонії голова адміністрації Панамського каналу (АПК) Хорхе Кіхано. Він підкреслив, що таким чином можна буде “перевозити великі обсяги вантажів за менший час”, вносячи тим самим “прямий внесок у захист навколишнього середовища”.

Проектом вартістю 5,4 млрд доларів керував консорціум з іспанських та італійських підрядників. За підрахунками керівництва Панами, відкриття каналу після реконструкції дасть можливість значно збільшити доходи бюджету країни.

Метою реконструкції каналу було збільшення удвічі його пропускної здатності (з 300 до 600 млн тонн щорічно). За 9 років ширину шлюзів збільшили із 34 до 55 метрів, глибину — з 12 до 18 метрів. Крім того, канал адаптували під танкери, що перевозять скраплений природний газ.

На думку експертів, ця реконструкція Панамського каналу може кардинально змінити структуру світових товаропотоків. Донедавна через канал проходило 4% світових торгових вантажоперевезень і 16% торгових вантажоперевезень США, а після реконструкції ці показники суттєво підвищаться.

До речі, на сайті http://proficargo.com.ua/ ви можете на найвигідніших умовах замовити міжнародні вантажні перевезння морським, сухопутним і повітряним транспортом.

Ідея будівництва каналу виникла ще в шістнадцятому столітті після відкриття Панами іспанцями і особливо - Панамського перешийка завширшки всього 80 кілометрів. Однак цей проект став реальністю тільки після отримання Панамою незалежності від Колумбії у 1903 році.

Будівництво каналу почалося в 1904 році і тривало більше 10 років. У роботах брали участь 50 тисяч осіб з 30 країн. У підсумку канал був відкритий 15 серпня 1914 року, а першим судном, що пройшло по ньому в той день, став пароплав «Анкон». Проте офіційне відкриття каналу відбулося тільки через шість років - у червні 1920 року.

Довгий час після будівництва канал перебував в оренді і під управлінням адміністрації США і перейшов під панамську юрисдикцію лише у 1999 році.