Особливості, плюси і мінуси масивної дошки для підлоги

З давніх давен масивна дошка використовувалася в якості підлогового покриття. З появою нових матеріалів і технологій стали масово демонтувати дерев'яну підлогу, щоб укласти якесь інше новомодне покриття. Тепер дошка з'явилася на ринок знову, але вже в якості елітного дорогого покриття.

Великий вибір масивної дошки ви знайдете тут http://www.ecowood.com.ua/catalog/parket/massivniy-parket, купляючи це покриття для підлоги в компанії Ecowood, ви можете бути на 100% упевнені в абсолютній якості, екологічності і вишуканій естетиці цього матеріалу.

Масивною називають дошку з цільного неклееного шматка деревини. Від своїх попередників відрізняється якістю, суворим дотриманням умов сушіння, наявністю системи кріплення у вигляді гребенів і пазів. Останні дозволяють створювати практично монолітне покриття.

Її виготовляють переважно з цінних порід деревини, що тільки підкреслює елітарність і статусність покриття в цілому.


Переваги та недоліки деревини

Природа наділила деревину масою переваг. Перша і основна – це, звичайно ж, екологічність і здатність створювати в приміщенні корисний для здоров’я мікроклімат. Крім того дерево:

- відмінний теплоізолятор,

- володіє підвищеною міцністю і пружністю,

- воно має невелику вагу,

- завдяки щільності волокон може утримувати металеві елементи кріплення,

- відрізняється високими естетичними показниками, здатністю змінювати колір, але зберігати природність структури.

Вельми суперечлива така якість деревини, як його гігроскопічність. Незважаючи на те, що деякі породи дерева здатні тривалий час перебувати у вологому середовищі і навіть у воді, в більшості своїй дерево не переносить вплив вологи. Воно розбухає, а при висиханні розтріскується, коробиться і втрачає первинну форму. При надлишку вологи деревина піддається впливу мікроорганізмів і починає загнивати. З іншого боку здатністю вбирати і віддавати вологу дерево регулює вологість у приміщенні і створює сприятливий для людини мікроклімат.

До інших недоліків дерева відносяться:

- недовговічність в порівнянні з іншими матеріалами,

- пожежонебезпека,

- схильність до впливу комах-шкідників.

Здатність витримувати вплив вологи може продемонструвати мала кількість видів дерев. Так, наприклад, сибірська модрина за рахунок високого вмісту смолистих речовин і їх полімеризації під дією вологи лише зміцнюється. Але при цьому вона не витримає впливів високої температури, під дією якої смола розплавиться і витече.

Серед всіх порід деревини найбільш стійкими до перепадів вологості й температур вважаються ті види, які містять особливі природні масла. Це дуб, мербау, тик, дуссія, а також іроко. Найбільш «примхливими» з цієї точки зору вважаються багато видів фруктових дерев і світлі породи дерева. Вибравши масивну дошку з груші, черешні або вишні доведеться суворо контролювати вологість у приміщенні, підтримуючи її значення на рівні 40-50%, виключити висушування повітря і активне використання обігрівачів.