Як потрібно розвивати дитячу пам’ять?

Пам'ять дітей необхідно розвивати з самого раннього віку. Така думка педагогів і психологів усього світу, особливо прихильників теорії і практики раннього розвитку.

Унікальні програми дитячого центру «SMARTUM» стануть у пригоді для повноцінного розвитку вашої дитині. Зокрема курс ментальної арифметики, про який детальніше можна дізнатися тут http://smartum.com.kz/organization-of-training/org-of-train-mental-arithmetic/ суттєво підвищить показники концентрації уваги, швидкості реакції, розвитку пам’яті, творчого мислення, впевненості у собі.

Вченими доведено, що мозок малюка розвивається до 7 років. До цього віку діти дізнаються багато нового, обробляють інформацію, запам’ятовують. Чим більше дитина буде займатися, тим краще будуть розвиватися її здібності, у тому числі й пам’ять.


Особливості запам’ятовування дітей

Для початку пояснимо, що діти запам’ятовують дещо інакше, ніж дорослі. Коли дорослі здобувають новий досвід, вони намагаються пов’язати його з наявним досвідом: так легше що-небудь запам’ятати. Діти не використовують цього асоціативного механізму, у них все відбувається набагато простіше. Для дитини образність і емоційність відіграють основну роль процесу запам’ятовування. Чим цікавіше гра і яскравіше зображення, тим швидше дитина вбере нову інформацію. Знаючи про цю особливість, батькам слід враховувати її при організації ефективного розвитку пам’яті дитини — проводити захоплюючі ігри та заняття у відповідності з інтересами малюка, підбирати яскравий дидактичний матеріал.

Важливо в цьому комплексному процесі і мовний розвиток. Пам’ять дошкільнят розвивається інтенсивно. Дошкільнята ставлять велику кількість питань, намагаються орієнтуватися у величезних потоках інформації. Ці особливості пояснюють ту легкість, з якою малюки запам’ятовують вірші, пісні, загадки та лічилки, а також все яскраве і помітне. В цьому віковому періоді дитину необхідно хвалити за успіхи, а також сприяти розвитку пам’яті за допомогою всіляких ігор, вправ і занять.


Як розвивати пам’ять у дитини?

Розвиток пам’яті, як і будь-якої іншої здібності, вимагає регулярних занять. Спочатку дитина не в змозі виконати все, що ви від неї вимагаєте. Проте, повторюючи день за днем вправи, скоро вона стане запам’ятовувати набагато більше нової інформації. Займатися розвитком пам’яті можна практично скрізь: на вулиці під час прогулянки, в гостях у друзів і родичів, у ліжку перед сном. Основне правило при цьому — займатися з дитиною з задоволенням, яскраво та пізнавально. Заняття такого роду повинні приносити дитині радість і не бути нудними. Не треба примушувати, треба захоплювати.


З чого почати?

Розповідайте, що відбувається. З самого раннього віку дитини обговорюйте з ним все, що відбувається: що їмо, що бачимо на прогулянці, якого кольору предмети, у що граємо та інше. Пройде трохи часу, і ви помітите, як дитина запам’ятовує все, про що ви розповідали. Поступово вона включиться в спілкування з вами і розповість про все, що зрозуміла.

Читайте. Читання (особливо читання віршів і їх заучування напам’ять) вельми сприяє активному запам’ятовуванню. Читання книг позитивно впливає на розвиток словесно-смислової пам’яті. Не бійтеся читати ту ж саму казку багаторазово, це тільки піде на користь. По закінченні прочитання задавайте питання про прочитане. Так ми подбаємо і про розвиток пам’яті, мовлення, логіки. Починати читати дитині рекомендується з 4-6 місяців, в 1,5-2 роки малюки можуть перераховувати і навіть описувати персонажів, а з 4-5 років вони вже можуть переказувати почуте.

Розглядайте зображення. З малих років показуйте дитині барвисті ілюстрації, картинки, фотографії, репродукції картин і обговорюйте, що на них зображено. Нехай дитина детально опише, що він бачить. Така вправа розвиває пам’ять, мову, а також художнє сприйняття.

Розвиваючи пам’ять дитини, робіть це гармонійно, використовуючи вправи та ігри на всі види пам’яті, а саме рухову, слухову, зорову і тактильну.