У Данії добудовують найбільший у світі вітрогенератор

Adven AD8-180 – це назва найбільшого у світі вітрогенератора, виробництво якого завершує данська компанія LM. Довжина кожної його лопаті становить 88,4 метра. Загальний діаметр лопатей в зборі складе 180 метрів, що на третину більше знаменитого колеса огляду «Лондонське око».

Для того, щоб зробити правтльний вибір системи автономного електропостачання, раджу ознайомитись з вигідними пропозиціями, представленими на сайті world-energy.kiev.ua, а саме - широкий асортимент бензинових генераторів різної потужності від відомих світових виробників.

Один такий генератор потужністю 8 МВт зможе забезпечити електроенергією населений пункт на 10000 будинків. Перший прототип планується встановити до кінця року біля німецького міста Бремерхафена. Потім на базі цих велетенських вітряків у Франції будуть побудовані три вітряних ферми потужністю по 500 МВт кожна.

При створенні гігантських лопатей інженерам компанії довелося приділити велику увагу (крім аеродинаміки) питанням безпеки, враховуючи, насамперед, фактори, пов’язані з можливими небезпечними «сюрпризами» природи, зокрема, з ударами блискавок. І все ж головне завдання, яке стояло перед творцями Adven AD8-180 – знайти оптимальне співвідношення між аеродинамічними характеристиками і вартістю лопатей, завдяки чому вдасться додатково виробляти щороку до 1 % енергії.



Щоб лопаті могли успішно протистояти частинкам пилу і дощу, їх покрили спеціальним покриттям. Турбіни будуть працювати за рахунок потоку повітря з підвітряного боку. При цьому лопаті будуть підлаштовуватися під вітер замість того, щоб йому опиратися. Це стане можливим, завдяки тому, що кожна лопать буде складатися з декількох сегментів. Така концепція забезпечить оптимальний режим роботи вітряного генератора навіть при невеликому вітрі.

А ось досить вражаюче відео перевезення гігантської лопаті.


Нагадаємо, що до цього найпотужнішим вітрогенератором в світі був Enercon E-126. Він тримав абсолютне лідерство за кількістю виробленої енергії і один з найбільших за габаритними розмірами. Перший Е-126 був встановлений в 2007 році в Емдені, Німеччина. На той момент декларована потужність вітрогенератора становила 6 МВт. Пізніше, в 2009, конструкцію турбіни трохи допрацювали і потужність зросла до 7,58 МВт, роблячи Е-126 найпотужнішим вітрогенератором в світі.

Хоча, звичайно ж варто розуміти, що потужність не є постійною величиною, вона постійно коливається і на пряму залежить від сили вітру (робоча швидкість обертання ротора становить від 5 до 11,7 обертів/хв). А ось що є постійним, так це розміри вітряка. Висота колони-основи становить 135 метрів, діаметр ротора - 127 метрів. Таким чином, коли верхня лопать Е-126 стає вертикально вгору, загальна висота конструкції сягає 198 метрів. Вага всієї конструкції - близько 6000 тонн.