Основні правила вибору ламінату

Ламінат – одне із найпопулярніших покриттів, за допомогою якого можна надати підлозі красивий і акуратний вигляд без зайвих витрат. Саме поєднання помірної ціни і високої якості зробило цей матеріал таким затребуваним.

Втім, від правильного вибору ламінату залежить ваше здоров’я, стосунки з сусідами і те, коли доведеться знову міняти покриття підлоги. Спробуємо розібратись, як купити ламінат і пізніше не пошкодувати про це.

Купуючи ламінат, потрібно пам’ятати, що це аж ніяк не повноцінна заміна добротній паркетній підлозі. Це покриття дійсно виглядає дуже схоже на паркет, але має значно меншу в порівнянні з ним довговічність. Найдешевий ламінат протримається у звичайній квартирі 2-3 роки, а найкращий витримає до 10-15 років (залежно від навантаження). Для порівняння: паркет в старих будинках продовжує служити і через 100, 200 років. Тому, вибираючи ламінат для своєї квартири, не варто намагатися заощадити на його якості. Найдешевше покриття має сенс купувати тільки в житло, яке передбачається здавати в оренду: все одно через 2-3 роки в квартирі доведеться робити новий ремонт.


Клас має значення

Ламінат буває 6 класів, причому перші три призначені для житлових приміщень, а другі — для комерційних (магазинів, офісів, готелів і так далі). Але насправді це розподіл умовний, і покриття для готелів і офісів відмінно підійде і для дому. Вибирати покриття потрібно виходячи з того, скільки осіб проживає в квартирі і якого вона розміру: чим більше прохідність, тим вище повинен бути клас. 21-й клас — найдешевший ламінат з усіх існуючих, і в житлових кімнатах його краще взагалі не використовувати: він призначений для комор та інших приміщень, куди заходять вкрай рідко. 22-й клас трохи краще, він використовується у вітальнях і дитячих кімнатах. 23-й клас призначений для приміщень з важким меблями. 31-й клас ламінату створений для малих офісів, 32-й клас — для готелів, 33-й — для ресторанів з танцмайданчиками.

До речі, ось тут ви можете придбати добротний, на любий смак ламінат класу 31 і вище. Інтернет магазин My-Floor - ідеальне поєднання якості і ціни!


Товщина — не головне

Товщина ламінату часто представляється виробниками і продавцями як перевага, але насправді це не так: товщина 8 мм цілком достатньо для того, щоб плита мала необхідні характеристики міцності. Потрібно розуміти, що якість ламінату більше залежить від виробника і класу, і нерідко панелі товщиною 7 мм можуть бути якіснішими, ніж панелі товщиною в сантиметр і більше.


Підкладка

А ось на товщині підкладки під ламінат економити ні в якому разі не можна, і справа тут не тільки в хороших відносинах з сусідами знизу (підкладка виконує в першу чергу звукоізоляційну функцію), але і в тому, що вона є додатковим теплоізолятором, зменшує вплив на покриття вологи, а також захищає його внутрішню сторону від стирання. Крім того, товста підкладка може згладжувати невеликі нерівності бетонної стяжки, що спрощує укладання ламінату та економить час і гроші. Найдешевша підкладка виготовляється зі спіненого поліетилену. Цей матеріал володіє високою вологостійкістю, не заражається різними грибками, зовсім не цікавить комах і гризунів. З іншого боку, він легко рветься і швидко мнеться.

Більш дорога, але і краща підкладка під ламінат виготовляється з коркового дерева (пресованої стружки) і випускається в листовому виконанні. Цей матеріал краще тепло - і звукоізолює, має велику товщину і термін служби. Крім того, він складається повністю з натуральних компонентів, а значить, екологічно чистий. Однак його висока вартість робить недоцільним використання такої підкладки для дешевого ламінату.

Існують також підкладки з екструдованого пінополістиролу. Цей матеріал досить популярний, тому що дешевий, а за своїми характеристиками мало чим поступається корковим підкладкам.