Найнезвичайніші аеропорти світу

Штучні острови, крижані, піщані, найкоротші, з неймовірним нахилом злітно-посадкові смуги, – це та багато іншого в добірці найнезвичайніших аеропортів світу від Naked Science.

Аеропорт Принцеси Юліани, острів Святого Мартіна

Цей аеропорт (фото вгорі) входить в десятку найбільш небезпечних аеропортів світу, і не дарма. Будучи розташованим в Карибському басейні на маленькому острові, поділеному між Францією та Нідерландами, аеропорт має злітно-посадкову смугу, що починається практично на пляжі. Смуга підходить так близько до берега, що літаки змушені пролітати в 10-20 метрах над головами туристів, відпочиваючих на пляжі. Чудова розвага для любителів екстремальних відчуттів!

Не знаю, чи літаки “КИЙ АВИА” літали на цей мальовничий острівець, але відвідавши їх сайт можна оперативно і вигідно придбати авіаквитки, а також забронювати тур чи готель в різних країнах світу. 


Аеропорт Хіанчо-Іраускін, острів Саба



Всього в 46 кілометрах на південно-заході від берегів Святого Мартіна знаходиться міжнародний аеропорт з найкоротшою злітно-посадковою смугою у світі – всього 400 метрів (при діаметрі острова в 2,5 км). Сісти сюди можуть лише маленькі літаки або вертольоти.


Аеропорт Гібралтару



В Гібралтарі, в цій маленькій, але важливій зі стратегічної точки зору заморській території Великобританії знаходиться аеропорт, злітно-посадкову смугу якого перетинає найбільша автомобільна дорога міста. Кожен раз, коли літак злітає або заходить на посадку, транспортну артерію доводиться перекривати.


Аеропорт Куршевель, Франція



Місце, добре відоме вітчизняним олігархам і любителям фільмів про Джеймса Бонда («Завтра не помре ніколи» Бонд успішно посадив тут літак). Володіє однією з найкоротших смуг у світі (525 метрів), причому під 18%-вим нахилом. Впоратися з посадкою тут можуть лише дуже досвідчені пілоти. Враховуючи, що аеропорт знаходиться у французьких Альпах, він може похвалитися і дуже мальовничими видами.


Аеропорт Фуншала, острів Мадейра, Португалія



Міжнародний аеропорт Мадейри привертає архітектурним стилем своєї ЗПС. У 2000-му році була добудована структура з 180 залізобетонних стовпів, в діаметрі 5 метрів кожен, які і є підставою смуги. Іноді опори підносяться на 50 метрів над рівнем моря. Така конструкція, втім, пояснюється не творчим поривом інженера, а практичною необхідністю: раніше аеропорт Мадейри був надто складний для посадки через навколишній ландшафт.


Аеропорт Кансай, Японія



Кансай цілком розташований на двох островах, причому повністю штучних. З сушею острова з’єднує єдиний міст завдовжки в 3 км. Осакська затока, де знаходиться аеропорт, є однією з найбільш сейсмоактивних точок світу, тому на зміцнення конструкцій терміналу і ЗПС довелося витратити великі кошти. Вони, втім, окупилися.

У 1996 році багато районів Японії вразило сильний землетрус у 7 балів за шкалою Ріхтера, а в 1998 році прямо над аеропортом пронісся потужний тайфун, швидкість вітру в якому сягала 200 км/год. Кансай успішно пережив обидва стихійного лиха і продовжив функціонувати.