В Європі реклама в інтернеті випередила рекламу на телебаченні

Європейський рекламний ринок подолав важливий рубіж: за підсумками 2015 року інтернет-сегмент перевищив телевізійний. Якщо витрати рекламодавців на digital зросли на 13,1% і досягли 36,2 млрд євро, то ТБ-бюджети склали 33,3 млрд євро. Такі дані IAB Europe приводить в доповіді AdEx Benchmark.

За десять років чистий приріст ринку онлайн-реклами склав 30 млрд євро. Всі країни показували позитивну динаміку, а 20 країн зростали двозначними темпами протягом останніх двох років. Мобільні і відеоформати почуваються впевненіше за інших, відзначають дослідники.

Звичайно ж це пояснюється високою ефективністю ресурсів всесвітньої мережі. До речі, не менш ефективними у плані просування товарів і послуг є btl акції, що проводяться компанією  Blackberry Creative Communications .

IAB Europe ділить інтернет-ринок на чотири сегменти: медійний, пошуковий, класіфайди і каталоги. Медійна реклама перевершує інші сегменти з ростом на 17,4%, і її динаміка, тільки поліпшується. У 2015 році витрати на дисплейні формати склали 13,9 млрд євро. Витрати на контекст збільшилися на 12,6%, обсяг сегмента досяг 16,9 млрд євро. Поки він залишається найбільшим digital сегментом у Європі. У минулому році контекст зміг повернутися до зростання після незначного зниження в 2014-м.

Великобританія — найбільший ринок онлайн-реклами (€ 11,8 млрд). Вона вдвічі перевершує Німеччину, яка знаходиться на другому місці з € 5,8. На третьому ж місці з показником € 4,22 опинилась Франція.

Найбільш «просунутими» в плані мобільної реклами ринками є Великобританія і Ірландія. Там на mobile припадає близько половини витрат на інтернет-рекламу. В цілому по Європі чверть (25,4%) медійної реклами розміщується на мобільних пристроях, в 2015 році бренди витратили на неї 3,5 млрд євро, що на 60% більше показника 2014-го. Онлайн-відеореклама також стабільно зростає і вже займає 16,7% медійного сегменту.