Створено найточніший у світі термометр

Використовуючи різницю між швидкостями розповсюдження світла з різною довжиною хвилі в середовищі з спеціального прозорого матеріалу, дослідники з університету Аделаїди (University of Adelaide) створили найчутливіший на сьогоднішній день термометр, здатний вимірювати температуру з точністю до 30 мільярдних частин градуси.

Термометр складається з лазерів, що випромінюють промені зеленого і червоного світла. Ці промені поєднуються і вводяться в обсяг полірованого прозорого диска із спеціального матеріалу. Оскільки коефіцієнт заломлення матеріалу і швидкість поширення в ньому світла з різними довжинами хвиль безпосередньо залежать від температури навколишнього середовища, то світло лазерів рухається в обсязі матеріалу диска по його краю з різною швидкістю. Зробивши безліч оборотів всередині кристала диска світло лазерів виходить з нього в різних точках і дослідники отримують можливість обчислити різницю швидкості поширення світла і екстраполювати її в досить точне значення температури навколишнього середовища.

До серійного виробництва такого приладу ще далеко, зате подивіться і оцініть продукцію ТМ Laserliner, а саме - високоточні пірометри і прилади для вимірювання температури.

“Змушуючи світдо рухатися по колу тисячі разів по краю диска, ми використовуємо так званий ефект “шепотілої галереї” - розповідає професор Андре Люітен (Andre Luiten), глава відділу експериментальної фізики IPAS (Institute for and Advanced Photonics Sensing), - “Деякі особливості цього ефекту дозволяють нам виміряти крихітні відмінності швидкості розповсюдження світла з неймовірно високою точністю”.

Як вже згадувалося вище, оптичний термометр, що працює на основі ефекту “шепотілої галереї”, в три рази більш точний, ніж будь-який інший з наявних на сьогоднішній день вимірювачів температури. Більше того, така ж технологія вимірювань може бути використана для створення надчутливих інших датчиків фізичних величин, включаючи тиск, вологість, силу або визначення наявності певних хімічних сполук.

“Маючи в руках таку технологію, ми отримуємо можливість виміряти з високим ступенем точності безліч параметрів навколишнього середовища. При цьому, використовувані нами інструменти є досить мініатюрними, що дозволить реконструювати безліч технологій, що використовуються у медицині, науці, промисловості та інших галузях”, - додав професор Люітен.

В найближчому часі вчені збираються ще підвищити точність вимірювань, зроблених за допомогою створеного ними пристрою. Цього, за їх словами, можна домогтися шляхом регулювання інтенсивності світіння основного лазера, що дозволить компенсувати вплив температурних змін на інші частини системи.