Національний парк “Словацький рай”

Однією з основних визначних природних пам'яток Словаччини є національний парк "Словацький рай" (Slovenský raj). Парк знаменитий своїми захоплюючими дух видами і розвиненою мережею туристичних маршрутів.

Якою повинна бути місцевість, щоб її мешканці вважали, що живуть в раю? Вирушайте в “Словацький Рай” і переконайтеся, що він цілком заслуговує свого титулу!

За його вузькими каньйонами прокладені стежки і сходи над стрімкою водою прозорих гірських річок і дзвінких водоспадів. А під всією цією красою ховається Добшинська крижана печера, включена в Список всесвітньої культурної і природної спадщини ЮНЕСКО.



Національний парк “Словацький рай” розкинувся в 120 кілометрах від Кошице в районах Попрад, Спішська-Нова-Вага і Рожнява. Його площа 210 квадратних кілометрів. Практично всю її територію займають букові і соснові ліси. Чи не під кожним каменем дзюрчить струмочок, зриваються зі скель незліченні водопадики. У парку мешкають 165 видів тварин, що перебувають на межі зникнення. Тут зустрічаються навіть ведмеді, що в Європі — велика рідкість.

В похід або на прогулянку парком можна вирушати пішки або на велосипеді. Гід необов’язковий. Але якщо планується подорож з ночівлею, то краще скористатися його послугами. Маршрути зі “Словацького раю” прокладені з Чингова, Дедінки, Клашториско, Млинки, Підлісок, Спішська-Нова-Вага. Всі вони докладно описані на офіційному сайті “Словацького раю”.

Всі стежки ретельно розмічені, на табличках вказано точки призначення і час в дорозі. Колір таблички відповідає складності маршруту. Заблукати просто неможливо. На особливо складних ділянках шляху встановлені опорні ланцюги, так що травми практично виключені. Вирушаючи сюди, необхідно подбати про добротний похідний одяг і взуття — в парку багато комах, а стежки дуже кам’янисті.



Головна принада для туристів — оглядовий майданчик Томашовський на висоті 667 метрів. З нього відкривається чудовий вид на долину, а в ясну погоду на обрії біліють піки Високих Татр. На крутих скелях над Томашовським тренуються скелелази. По території парку розкидані кілька ресторанів, де мандрівники з задоволенням знайомляться з шедеврами національної словацької кухні. Проста і ситна їжа, приправлена відмінним вином, чистим повітрям і прекрасним настроєм заряджає енергією для нових подорожей Словацького Раю.



Словаччина – це не тільки чудові природні краєвиди, а й унікальна можливість отримати якісну освіту і розпочати власний прибутковий бізнес. На сайті http://slovakia.com.ua ви детальніше дізнаєтесь про особливості і переваги еміграції в Словаччину.