Ватикан призупинив перший у своїй історії аудит

Ватикан призупинив аудит своїх фінансів, які проводила компанія PricewaterhouseCoopers (PwC). Про це повідомляє Reuters з посиланням на заяву Ватикану. За даними джерел агентства, причиною цього стала можлива наявність порушень при укладенні договору на аудит, сума якого, за даними агентства, становить $3 млн.

У Ватикані підкреслили, що рішення про припинення договору є внутрішньою справою, а не реакцією на роботу PwC. Представник Ватикану Федеріко Ломбарді зазначив, що Святий престол хотів би перевірити «певні аспекти» контракту.

Контракт був підписаний секретаріатом економіки, який очолює австралійський кардинал Джордж Пелл. В офісі Пелла, в свою чергу, заявили, що кардинал був здивований розісланими у Ватикані листами про припинення аудиту, однак припускає, що «після обговорення і уточнення деяких питань робота PwC відновиться найближчим часом».

Нагадаємо, перший в історії Ватикан фінансовий аудит стартував у грудні минулого року. Перевіркою рахунків Святого престолу зайнялась авторитетна аудиторська компанія PricewaterhouseCoopers (PwC).

Раніше до роботи у Ватикані вже залучалися окремі фахівці з аудиторських компаній «великої четвірки», проте цього виявилося недостатньо — в минулому році була знайдена недостача на €1,1 млрд. Інститут у справах релігії (IOR — офіційна назва Банку Ватикану) звертався за частковим аудитом рахунків до KPMG. Також IOR залучав для загальної модернізації роботи фахівців McKinsey.

Однак звернення до PwC може стати поворотним моментом у справі розслідування фінансових махінацій Ватикану. Справа в тому, що аудитор отримав повний мандат на перевірку всіх фінансових активів Святого престолу, включаючи об’єкти нерухомості, які поки що не піддавалися перевірці, на відміну від того ж IOR.

Інститут релігійних справ, створений у 1942 році за рішенням папи римського Пія XII, офіційно займався управлінням ресурсами релігійних агентств Римсько-католицької церкви. Фінансова організація володіла винятковими правами інвестувати кошти конфіденційно і без сплати податків. У результаті ця установа перетворилася на джерело відмивання зароблених незаконним шляхом грошей італійської мафії.

Помочь руководителю разобраться в реальном состоянии дел на предприятии, лучше контролировать финансовые потоки, работу персонала, принять верные решения касательно стратегии развития компании поможет комплексная аудиторская проверка от аудиторско-консалтинговой корпорации «Глобал Консалтинг».