Як пережити літню спеку?

В останні роки практично кожного літа настає період пекельної спеки на кілька тижнів, яка багатьма переноситься дуже важко, особливо у великих містах, і якщо людина не дуже здорова.

Тоді так хочеться, щоб повернулися чудові ранньо-весняні студені дні. Навіть зимова холоднеча не така страшна, якщо придбати в компанії  ВТС ОВК добротний тепловий вентилятор VOLСANO.

В спеку теж рятує якісна кліматична техніка. Добре, коли є можливість весь день провести під кондиціонером, а якщо немає такої можливості?


В ідеалі найбільш спекотний час дня краще пересидіти вдома, в прохолоді. Але це можливо далеко не завжди. А щоб спека не завдала шкоди здоров’ю, дотримуйтеся простих, але дуже важливих 10 «НЕ».

• Не виходьте на вулицю без головного убору - капелюхи з широкими полями, панами або бейсболки.

• Не носіть одяг із синтетичних тканин, які погано пропускають повітря і не дозволяють шкірі дихати.

• Не носити темний одяг, так як він добре поглинає тепло і призводить до перегріву тіла.

• Не зловживайте антиперспірантами. Неприємно весь час потіти, але завдяки потовиділенню тіло охолоджується. До того ж антиперспіранти забивають пори і збільшують ризик виникнення шкірних захворювань.

• Не забувайте пити воду. Втрата рідини збільшує в’язкість крові і сприяє утворенню каменів у нирках. 1,5 л чистої води в день - це необхідний мінімум в жарку погоду.

• Не втамовуйте спрагу солодкими газировками і тим більше пивом. Ці рідини, навпаки, призводять до зневоднення. До того ж солодкі напої різко збільшують рівень глюкози в крові, що загрожує ризиком розвитку діабету.

• Не вживайте в спеку алкоголь і не паліть. Крім спазмів судин ці шкідливі звички можуть призвести до проблем з дихальною системою і швидкого зневоднення організму.

• Не використовуйте у великих кількостях декоративну косметику - вона забиває пори, перешкоджає потовиділенню і збільшує ризик розвитку шкірних запалень.

• Не забувайте носити з собою необхідні ліки першої допомоги - від високого тиску, алергії, астми та інших наявних у вас хронічних захворювань, які можуть несподівано загостритися в жарку погоду.

• Не зловживайте фізичними навантаженнями. Відкладіть справи, які вимагають великих затрат сил, на ранок або вечір, коли спаде спека.


Прохолода без шкоди для здоров’я

Щоб не страждати від спеки вночі, потрібно змочити простирадло, закутатися в неї і лягти спати біля вікна або вентилятора. Цей спосіб охолодження діє дуже ефективно, і вже через півгодини температура падає досить сильно. Настільки, що виникає великий ризик застудитися і навіть захворіти запаленням легенів. Краще повісити це простирадло на вікно, а самим просто спати без ковдри.

Якщо ви перегрілися, дуже хочеться облитися холодною водою або зануритися в холодну річку. Втім, такий контраст може витримати тільки абсолютно здорова людина. Різкий спазм судин може призвести до шоку і серцевого нападу. Оптимальний варіант - для початку розтертися мокрим рушником, змоченим у холодній воді. Можна просто полити трохи води на маківку, потилицю і верхню частину спини.