Історія в шахах: художнє лиття від династії українських скульпторів

Шахи - одна з найпопулярніших логічних і інтелектуальних ігор. Втілень у цієї древньої гри дуже багато. Воістину найкрасивішими шахами прийнято вважати ті, фігурки яких виконані у вигляді художніх скульптур: воїни, полководці, вершники, башточки.

Шахи здавна були грою королів і полководців. В 11-12 століттях вони вважалися одним з найпоширеніших розваг феодальної знаті, і входили в програму лицарського виховання. Але, все ж таки, цій елітній грі завжди не вистачало трохи ексклюзивності і реалістичності, а тому в усі часи прагнули створити унікальні набори фігурок. При цьому намагалися співставити їх з реальними подіями та учасниками будь-якої історичної епохи.

Зараз красиві оригінальні шахові набори можна придбати, але сьогодні у нас мова піде про дійсно високохудожні твори мистецтва. Саме такі унікальні історичні фігурки для шахів і створюють наші співвітчизники брати Ігор та Микита Зигурда, разом зі своїм батьком Олексієм.

Бронза, срібло і мармур чудовим чином поєднуються в прекрасних скульптурах з яшмою і червоним деревом. Ідею їх роботи над унікальними шахами можна охарактеризувати кількома словами: «це можливість перекроїти історію своїми руками».



Скульпторами створено кілька тематичних наборів: «Битва Імперій», «Куликовська битва», «Армія Золотої Орди» , «Армія Османської імперії». У кожному з них відтворені з дивовижною точністю і деталізацією великі полководці і воїни того часу. Імператор Карл V і глава армії Священної Римської Імперії в оточенні лицарів 16 століття виступає на білій стороні поля. Протистоїть йому султан Сулейман Перший з яничарами першої половини 16 століття на стороні чорних. Дмитро Донський ж, у свою чергу, виступає проти хана Мамая.



При створенні художніх образів цих фігур були використані історичні матеріали Азії і Давньої Русі 14 століття. Крім шахів скульптори створюють фігури і композиції різного характеру. Крім срібла та бронзи, умільці працюють ще з пісковиком і вапняком. Але всі їхні роботи присвячені історії Київської Русі, Російської Імперії та України.

Роботи талановитих українських скульпторів беруть участь в безлічі виставок по всьому світі. На рахунку колективу також спільні роботи в стилі «ленд-арт» і кілька тематичних інсталяцій.