Бельгійські бички-качки

У Бельгії вирощують незвичайних корів і биків породи Бельгійські Блакитні (Belgian Blue cattle), зовнішній вигляд яких викликає щирий подив і острах: ці тварини виглядають як накачані бодібілдери, що з ранку до ночі тренуються в спортзалі!

Історія породи сходить до середини 19 століття, коли селекціонери почали роботу зі схрещування молочних і м’ясних порід. Кажуть, що схрещування призвело до унікального результату - появи корів-мутантів. До речі, на сайті moezerno ви зможете отримати багато корисної інформації по тваринництву і агрономії.

Наукове пояснення бикам-культуристам було дано лише в 1997 році, коли генетики виявили ген, що кодує білок міостатин, і довели, що блокування цього гена призводить до значного збільшення сухої м’язової маси з практично повною відсутністю жирової тканини. Саме ця генетична аномалія і притаманна бельгійській породі. Тільки у даному випадку ця мутація відбулася природним шляхом, а не в науковій лабораторії.



Порода була отримана в результаті схрещування місцевих “молочних” корів і завезених биків м’ясної породи. Метою було отримати одночасно і м’ясну, і дійну корову, щоб її можна було використовувати спочатку для отримання молока, а пізніше забивати на м’ясо. Це набагато вигідніше, ніж розводити молочні і м’ясні породи окремо.



І селекціонери досягли значних результатів: бельгійські блакитні корови дають відмінне молоко високої жирності і хороших смакових якостей, а також неймовірно смачне пісне і ніжне м’ясо. Так що в останні 50-60 років в основному цю породу розводять не для отримання молока, а на забій.

Бельгійських блакитних корів називають “двумускульними”. Це не означає, що у них є якісь особливі групи м’язів. Просто цих м’язів у них в два рази більше, ніж у інших порід.



Наскільки вони величезні? Ну, вага бика може досягати 1200 - 1400 кг, вага корови - 850 - 900 кг, висота приблизно від 1,45 до 1,50 м. Це велика тварина з об’ємними рельєфними м’язами і округлими формами. Ноги теж м’язисті, сильні, тварина пересувається з легкістю. Незважаючи на те, що схожі ці тварини на якихось страхітливих атлетичних монстрів, характер у них спокійний, так би мовити - нордичний.

І все ж при погляді на ці ходячі упаковки м’яса не віриться, що справа тільки в селекції. Здається, чимось їх там все-таки годують спеціальним - ці бики один в один схожі на стероїдних бодібілдерів!