Tesla Model 3: Яким буде перший масовий електромобіль

Глава компанії Tesla Ілон Маск (Elon Musk) традиційно активний в соціальних мережах по неділях, оскільки навіть щільний графік роботи передбачає деякі послаблення в цей день, і його засновник компанії використовує для спілкування з споживачами і просто "небайдужими".

Як пояснює ресурс Electrek, минулий недільний вечір застав Маска на борту авіалайнера – він прямував на космодром у рамках підготовки до запуску чергової ракети Falcon 9, який відбудеться на цьому тижні. Наявність кількох годин вільного часу спонукало ексцентричного мільярдера обговорити з аудиторією плани по випуску електромобілів. До речі, в компанії Елмоб ви можете вигідно замовити поточні версії електромобілів Tesla, а також інших відомих виробників.

Насамперед, він дав зрозуміти, що кросовер Model Y на платформі Model 3 вийде через кілька років, а не одразу слідом за седаном, як очікували багато. Кросовер більш компактних розмірів, ніж Model X, збереже задні підйомні двері, а його щорічний тираж може досягати 500 тисяч або одного мільйона примірників.

Якщо ж говорити про Tesla Model 3, то цей електромобіль обзаведеться приводом на обидві осі не раніше наступного року. Маск обіцяє, що виробництво таких модифікацій стартує через 6-9 місяців. Відповідно, найшвидший варіант Tesla Model 3 з’явиться тільки в наступному році. Доведеться почекати до 2018 року і тим водіям, які звикли сидіти праворуч по ходу руху – версії Tesla Model 3 для країн з правостороннім рухом почнуть випускатися тільки в наступному році.

Попутно Ілон Маск зізнався, що величина колісної бази Tesla Model 3 дозволить встановлювати на електромобілі цієї моделі тягові батареї ємністю 75 кВт•год – швидше за все, їх вистачить для переміщення на одному заряді на відстань понад 500 км. Втім, старша Tesla Model S все одно буде перевершувати новинку по тривалості автономного пробігу.

Глава Tesla також зізнався, що проекційного дисплея Model 3 не отримає, а оскільки традиційної приладовій панелі електромобіль буде позбавлений, всі відповідні показники будуть виводитися на центральний дисплей діагоналлю екрана 15”. Настільки суперечливе рішення Маск пояснює орієнтацією на якнайшвидше впровадження “автопілота” – в автоматичному режимі водієві немає особливої потреби часто дивитись на прилади.

Маск попутно зізнався, що продовжить їздити на особистому седані Tesla Model S і після виходу Model 3, а саму модель початкового рівня він назвав такою, що поступається за функціональним можливостям флагманського седану марки. Він закликав покупців Tesla Model 3 не чекати появи всіх тих функціональних можливостей, які пропонуються Tesla Model S. В модельному ряду збережеться субординація.